עדכון אחרון ב – יום ראשון, 17 נובמבר 2024, 6:28 על ידי חדשות תל אביב
אירועי האלימות באמסטרדם בסוף השבוע האחרון, שבמהלכם הותקפו אוהדי מכבי תל אביב על ידי קבוצות מאורגנות של מהגרים, ממשיכים לעורר סערה פוליטית וציבורית בהולנד. בעקבות האירועים, הודיע ראש ממשלת הולנד, דיק שוף, כי קיים סיכוי שהתוקפים יואשמו בעבירות טרור. אם יואשמו ויורשעו בסעיף זה, ייתכן שאזרחותם ההולנדית תישלל, במיוחד אם מדובר באזרחים בעלי אזרחות כפולה.
אירועי התקיפה: "ציד יהודים" במרכז אמסטרדם
במהלך סוף השבוע, אוהדי מכבי תל אביב שהגיעו לעיר לצפות במשחק קבוצתם הותקפו ברחובות אמסטרדם על ידי כנופיות מאורגנות שחיפשו לפגוע בישראלים ויהודים. האירועים הוגדרו כפעולות אנטישמיות חמורות, עם קריאות גנאי כמו "אמסטרדם אומרת לא לשואה" ו"תשוחרר פלסטין".
למרות האיסור לקיים הפגנות בכיכר דאם, מאות מפגינים התאספו בלב העיר כדי להביע תמיכה בפלסטין ולקרוא קריאות נגד ישראל. המשטרה נאלצה לפנות את המפגינים באמצעות אוטובוסים לאזור אחר שבו ההפגנה הייתה מותרת.
הצהרות ראש הממשלה והשלכות משפטיות אפשריות
ראש ממשלת הולנד, דיק שוף, אמר כי ההחלטה אם להאשים את התוקפים בעבירות טרור תתקבל על ידי התביעה הכללית. "אם תהיה הרשעה כזו, הקבינט יבחן את האפשרות לשלול מהם את האזרחות", ציין שוף. מדובר בצעד יוצא דופן אך אפשרי, במיוחד כאשר מדובר באזרחים בעלי אזרחות כפולה, המאפשרת להולנד לשלול את אזרחותם ההולנדית מבלי להפוך אותם חסרי אזרחות.
מנהיג מפלגת הימין, חירט וילדרס, תמך במהלכים הללו וקרא להם "חדשות נהדרות". לדבריו, יש לשקול הכנסת אנטישמיות כעילה לשלילת אזרחות, צעד שיקל על הטיפול המשפטי בתוקפים.
מאבק באנטישמיות: תוספת תקציבית והגברת אבטחה
בעקבות האירועים, הודיעה ממשלת הולנד על הקצאת 4.5 מיליון יורו נוספים למאבק באנטישמיות. חלק מהתקציב יופנה לתגבור האבטחה על בתי ספר יהודיים ועל מוסדות הקשורים לקהילה היהודית במדינה. מדובר בצעד שמטרתו להרגיע את תחושות החרדה בקהילה היהודית המקומית, שבשנים האחרונות מתמודדת עם עלייה חדה באירועים אנטישמיים.
תגובות ציבוריות וחברתיות
בעוד הממשלה מגבשת את צעדיה המשפטיים, אירועי האלימות באמסטרדם עוררו גם גל של ביקורת כלפי מדיניות ההגירה בהולנד והשפעתה על המתח החברתי במדינה. תומכי הימין מאשימים את הממשלה בגישה רכה כלפי מהגרים וטוענים שהיעדר הענישה הנוקשה איפשר את אירועי האלימות.
מנגד, ארגונים לזכויות אדם הביעו דאגה מהאפשרות לשלול אזרחות על בסיס הרשעה בעבירות טרור, וטענו כי מדובר בצעד שעלול ליצור מדרון חלקלק בכל הקשור לזכויות המהגרים במדינה.
השלכות עתידיות
אירועי האלימות באמסטרדם עשויים להוות נקודת מפנה במאבק של ממשלת הולנד בתופעות אנטישמיות ובפשעי שנאה במדינה. אם אכן יואשמו התוקפים בסעיף טרור, הדבר יסמן החמרה במדיניות ההולנדית כלפי עבירות אנטישמיות ואלימות המונעת משנאה.
בינתיים, הקהילה היהודית בהולנד מביעה דאגה מהאירועים ומהשפעתם על תחושת הביטחון האישי שלה. האתגרים שעומדים בפני הממשלה כוללים לא רק את ההתמודדות עם האירועים הנוכחיים, אלא גם יצירת אקלים חברתי שמקדם סובלנות ומאבק בגזענות ובאנטישמיות.