עדכון אחרון ב – יום רביעי, 9 אוקטובר 2024, 20:53 על ידי חדשות תל אביב
בית המשפט העליון קבע אמש (רביעי) כי תתאפשר תפילה בהפרדה מגדרית ביום כיפור הקרוב בתל אביב, וזאת במסגרת עתירה שהוגשה נגד החלטת עיריית תל אביב שלא לאפשר את קיום התפילה בכיכר דיזנגוף בעיר. מדובר בהחלטה שמאפשרת לקיים את התפילה בגן מאיר, לאחר שמיקום זה הוצע במסגרת פשרה שלא התקבלה על ידי העירייה.
החלטת בית המשפט הגיעה לאחר שהוגשה עתירה על ידי ארגון "ראש יהודי" ותושבות העיר, אשר טענו כי מניעת התפילה בהפרדה מהווה פגיעה בזכויותיהם הדתיות והתרבותיות. תחילה, העליון הציע לעיריית תל אביב לאפשר קיום התפילה במיקום חלופי, אך העירייה דחתה את ההצעה. בהתאם לכך, החליטו שופטי העליון לכפות על העירייה לאפשר את קיום התפילה בגן מאיר.
החלטה ללא נימוקים – בשל דחיפות המועד
בפסק הדין שניתן על ידי השופטים נועם סולברג, ג'ורג' קרא, ויוסף אלרון, נקבע כי המערערים יהיו רשאים לקיים את התפילה על פי המסורת הדתית שלהם, הכוללת מחיצה להפרדה מגדרית. השופטים הורו כי העירייה תהיה רשאית לקבוע את ההסדרים הנדרשים לקיום התפילה בצורה בטוחה ומוסדרת, תוך שמירה על הסדר הציבורי ועל בטיחות הציבור. עם זאת, פסק הדין לא כלל נימוקים בשל קוצר הזמן עד יום כיפור. השופטים הבטיחו כי הנימוקים המלאים יימסרו בהמשך.
בהחלטה נכתב כי "העירייה תוכל לקבוע הסדרים לביצוע האמור, לרבות הבטחת הבטיחות והאפשרות לשימוש בחלקים מסוימים בגן שלא ישמשו לתפילה, תוך שמירה על זכות הציבור להשתמש בשטח הציבורי גם בשעות שבהן לא תתקיים תפילה".
ארגון "ראש יהודי" מברך: "תל אביב היא חלק מהמדינה היהודית"
העמותה העותרת, "ראש יהודי", בירכה על ההחלטה וציינה כי היא מייצגת את ערכי המסורת היהודית ואת הרצון של הציבור המסורתי לחוות את יום כיפור באופן המשקף את אמונתו. בהצהרה שפרסמה, נמסר כי "תל אביב היא חלק מהמדינה היהודית, וגם בה מי שחפץ להתפלל בהפרדה עם מחיצה יוכל לעשות זאת. אנו שמחים שבית המשפט אישר לנו להתפלל בדרכנו, על פי אמונתנו ועל פי מסורת ישראל".
עוד נאמר כי "היהדות חזקה יותר מכל תקנה עירונית ויותר מהחלטתה האומללה של עיריית תל אביב להדיר מהמרחב הציבורי את הציבור המסורתי, ואת היהדות עצמה. יום הכיפורים הוא יום קדוש עבור כל העם היהודי ואנו מקווים שהתפילות יעברו בשלום ובאחדות בין כל חלקי העם".
פסק הדין מעורר תגובות נרחבות
החלטת העליון לקיים תפילה בהפרדה ביום כיפור בתל אביב עוררה תגובות מעורבות מצד הציבור הרחב והפוליטיקאים. ישנם תומכים שמציינים את חשיבות קיום המסורת הדתית בעיר חופשית וליברלית כמו תל אביב, ואילו אחרים מביעים חשש כי פסיקה זו עלולה להוביל לשינויים נוספים במרחב הציבורי שעלולים לפגוע באופיה הפלורליסטי של העיר.
מנגד, תושבים חילונים רבים הביעו את חוסר שביעות רצונם מההחלטה. אחת התושבות טענה כי "תל אביב תמיד הייתה סמל של חופש ופתיחות, והחלטות מסוג זה משנות את המרחב הציבורי שלנו. זה מקומם שאנו נאלצים להתמודד עם כופה דתית במרכז העיר שלנו".
על אף המחלוקות, ביום כיפור הקרוב תתאפשר תפילה בהפרדה מגדרית בגן מאיר. הצדדים מקווים כי התפילות יעברו באווירה של סובלנות וכבוד הדדי, ומתפללים כי תהיה זו שנה של פיוס ואחדות בקרב כל חלקי העם.