עדכון אחרון ב – יום ראשון, 26 ינואר 2025, 7:57 על ידי חדשות תל אביב
עימות ציבורי סביב מדיניות ההנצחה העירונית בתל אביב-יפו עלה לכותרות, כשאורנה ברביבאי, ראשת האופוזיציה במועצת העיר, יצאה נגד מדיניותו של ראש העיר, רון חולדאי. ברביבאי קוראת לשינוי מדיניות ההנצחה העירונית כך שתאפשר הנצחה פרטנית של חללי מלחמת חרבות ברזל, בהתאם לבקשות של משפחות שכולות.
ברביבאי, שהייתה בעבר ראש אגף כוח אדם בצה"ל ומכירה מקרוב את כאבן של משפחות שכולות, טוענת כי המצב הקיים בעיריית תל אביב-יפו "אינו סביר ואינו מתחשב ברגישות הדרושה". לדבריה, עיריית תל אביב מסרבת להנציח את חללי המלחמה באופן פרטני, וזאת בניגוד לערים אחרות כמו רמת גן ומודיעין, שמצאו פתרונות מותאמים.
היא מציינת כי המשפחות פנו אליה בעקבות התשובות השליליות שקיבלו מהעירייה. לדבריה, "יש כאן תחושה של חוסר צדק, כאשר ההורים השכולים צריכים לממן בעצמם את הנצחת יקיריהם, בזמן שערים אחרות נוקטות בגישה משתפת ומכבדת יותר".
תשובתו של חולדאי ומדיניות ההנצחה העירונית
ראש העיר חולדאי דוחה את הביקורת ומדגיש כי מדיניות ההנצחה של תל אביב-יפו מבוססת על אחידות ושוויוניות. לדבריו, בעיר פועלים כבר שני אתרי הנצחה מרכזיים – "גן הבנים", שהוקם בשנת 2002 להנצחת חללי מערכות ישראל, ו"גן חללי הטרור", שהוקם בשנת 2006 לזכר נרצחי הפיגועים. חולדאי טוען כי המודל העירוני מתבסס על שוויון בין כל החללים, ללא הבחנה פרטנית, על מנת למנוע תחושת אפליה בין המשפחות.
גורם בכיר בעירייה חיזק את דברי חולדאי, והסביר כי בעיר גדולה כמו תל אביב-יפו, שבה מספר הנופלים גבוה, חשוב לשמור על אחידות במפעל ההנצחה הציבורי. לדבריו, "הנצחה פרטנית עלולה ליצור תחושת אפליה בין המשפחות ולפגוע במטרה של הנצחה שוויונית לכלל החללים".
הויכוח על רגישות מול שוויוניות
המחלוקת בין ברביבאי לחולדאי מעלה שאלות עקרוניות על אופן ההנצחה הציבורית בערים בישראל. מצד אחד, ברביבאי טוענת כי יש לתת מקום לקולן האישי של המשפחות השכולות ולאפשר להן להנציח את יקיריהן בדרך הייחודית להן. מצד שני, חולדאי והעירייה מציגים תפיסה שמבקשת לשמור על אחידות כדי למנוע הבחנות שעלולות ליצור תחושות קיפוח.
ערים אחרות כמודל
ברביבאי ציינה ערים כמו רמת גן ומודיעין, שבהן אומצה גישה שונה להנצחה. במקומות אלה, העיריות פעלו בשיתוף פעולה עם המשפחות השכולות כדי למצוא פתרונות מותאמים, ובכך אפשרו הנצחה פרטנית לצד גישה אחידה. הגישה הזו עשויה להוות מודל לערים נוספות בישראל שמתמודדות עם סוגיית ההנצחה.
השפעת המאבק
הוויכוח הציבורי בתל אביב-יפו עשוי להוביל לדיון רחב יותר על אופן הנצחת חללי מערכות ישראל בערים הגדולות. שאלות על שוויוניות, רגישות והיכולת להקשיב לצרכים המשתנים של המשפחות השכולות יהפכו ככל הנראה לנושא מרכזי בשיח הציבורי.
הדיון בין ברביבאי לחולדאי משקף את הקונפליקט המתמשך בין הצורך ברגישות אישית לבין הרצון לשמור על אחידות ושוויוניות במרחב הציבורי. האם תל אביב-יפו תוכל לאמץ מדיניות שתשלב בין שתי הגישות? ימים יגידו.
לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv
Subscribe to get the latest posts sent to your email.