עדכון אחרון ב – יום ראשון, 22 ספטמבר 2024, 9:54 על ידי חדשות תל אביב
טיוטת התוכנית הכלכלית לשנת 2025 מציגה מהלך מקיף להעתקת בסיסי צה"ל ומוסדות ממשלתיים מאזורי הביקוש במרכז הארץ, כשהמהלך המשמעותי ביותר הוא פינוי מחנה הקריה בתל אביב עד לשנת 2030. לצד זאת, מתוכנן גם פינוי מרכזי שיקום ואחזקה צבאיים מצריפין, תל השומר וחיפה, והעתקת המכללות הצבאיות מגלילות עד סוף 2026. תוכנית זו נועדה לשחרר שטחים יקרים ומבוקשים לבנייה של אלפי יחידות דיור, בעיקר במרכז הארץ, בסמיכות למערכות תחבורה מרכזיות.
פינוי הקריה ושינוי פני המרכז
פינוי הקריה בתל אביב, אחד הבסיסים המרכזיים של צה"ל, מהווה חלק מתהליך רחב יותר של שחרור קרקעות באזורים האטרקטיביים ביותר לבנייה. הקריה נמצאת בלב אזור אורבני משגשג, ולכן פינוי הבסיס עשוי לשחרר שטח נדיר במרכז העיר שיכול לשמש לבנייה רוויה למגורים, משרדים ותשתיות תחבורה ציבורית. המהלך נועד לתת מענה לביקוש הגובר לדיור באזור תל אביב, כשהקרקעות המתפנות יספקו אפשרות לבניית כ-6,800 יחידות דיור חדשות, וייתכן אף יותר בהתאם לתכנון המפורט שייקבע בהמשך.
השלכות הפינוי ומכשולים צפויים
בעוד שהמהלך עשוי להביא לתנופה משמעותית בשוק הנדל"ן, קיימת גם סבירות גבוהה לעיכובים. ניסיון העבר עם הסכמי שיווק והעתקת מחנות צה"ל (שוה"מ) מלמד כי תוכניות מסוג זה לעיתים קרובות נתקלות בעיכובים תפעוליים וביורוקרטיים. לדוגמה, במסגרת הסכם שוה"מ 3, שנחתם בשנת 2015, תוכננה בניית כ-69 אלף דירות על שטחים שצה"ל התפנה מהם. בפועל, עד סוף שנת 2022, נרשמו שיווקי קרקעות להקמת 11 אלף דירות בלבד, והוצאו היתרי בנייה ל-6,800 יחידות דיור.
פינוי הקריה ידרוש גם תיאומים עם גופים מקומיים וממשלתיים, וכן עם תושבי האזור. בעיות תכנוניות, התנגדויות ציבוריות או סכסוכים על ייעוד השטחים עשויים לעכב את המהלך. בנוסף, היכולת לפתח את השטחים המשוחררים בצורה יעילה מותנית בשיתוף פעולה בין הרשויות המקומיות לבין המדינה, תוך דאגה לתשתיות מתאימות שיאפשרו קליטה של תוספת האוכלוסייה.
פינוי מרכזי שיקום ואחזקה
במקביל לפינוי הקריה, תתבצע העתקת מרכזי השיקום והאחזקה (מש"א) בצריפין, תל השומר וחיפה. בסיסים אלו משמשים כיום למערכי לוגיסטיקה ושיקום של ציוד צבאי, אך לאחר פינוי הבסיסים הם עשויים לשמש לבנייה של כ-10,000 יחידות דיור נוספות. שטחים אלו ממוקמים גם הם באזורים מבוקשים מאוד למגורים, ופיתוחם יוכל לספק פתרון למצוקת הדיור באזורי המרכז.
פינוי הקריה החקלאית וצמצום כפר הנוער
תוכנית הפינוי כוללת גם העברת הקריה החקלאית בבית דגן, שטח חקלאי של כ-3,000 דונם הנמצא במיקום מבוקש למגורים באזור גוש דן. המהלך הזה עשוי לשחרר שטח עצום לבנייה, אך צפוי להיתקל בהתנגדות מצד אנשי הקריה החקלאית ומוסדות אקדמיים הקשורים למכון וולקני, הפעילים באזור זה.
עוד מוצע לצמצם את שטח כפר הנוער מקווה ישראל, הממוקם ליד חולון, כדי לפנות שטחים נוספים למגורים. גם כאן, כמו בקריה החקלאית, עלולים המהלכים להיתקל בהתנגדות מצד עובדים ותושבים מקומיים, שחייהם ופרנסתם קשורים ישירות למוסדות הקיימים באותם שטחים.
הרחבת הסכמי הגג והעתקת אוכלוסיות
כחלק מהתוכנית לשחרור קרקעות במרכז הארץ, מוצעת גם הרחבת הסכמי הגג בין המדינה לרשויות המקומיות בפריפריה. הסכמים אלו מכוונים לרשויות בעלות עתודות קרקע המאפשרות בנייה מואצת, במיוחד בערים בדרום הארץ ובצפון הנגב. הרשויות צפויות לקבל תקציבים לפיתוח תשתיות ובנייה, בתנאי שיוכלו לשווק 5,000 יחידות דיור בשנה.
ההרחבה של הסכמי הגג צפויה להוביל לפיתוח ערים בפריפריה, כמו קריית גת, אשדוד, אופקים ונתיבות, תוך דגש על קליטת אוכלוסייה חרדית. בכך מתכוונת הממשלה להקל את הלחץ על אזור המרכז ולספק פתרונות דיור לאוכלוסיות מיוחדות.
תוכנית פינוי הקריה בתל אביב ושאר הבסיסים הצבאיים במרכז הארץ מהווה מהלך אסטרטגי רחב היקף שמטרתו להתמודד עם מצוקת הדיור הגוברת באזורים המבוקשים ביותר בישראל. המהלך נושא בחובו פוטנציאל גדול לפיתוח של עשרות אלפי יחידות דיור, אך גם עלול להיתקל בעיכובים ובקשיים תפעוליים.
שחרור שטחים צבאיים לבנייה בשילוב עם פיתוח הפריפריה, הוא צעד חשוב לקידום תחום הדיור בישראל. אך מימוש מלא ומוצלח של התוכנית ידרוש שיתוף פעולה נרחב בין גופים רבים, ויכולת להתמודד עם התנגדויות ואתגרים שעשויים להתעורר.