יממה לאחר מעצרו של תייר גרמני בחשד שניסה לפגוע בשגרירות ארצות הברית בתל אביב, נחשפים פרטים חדשים מהחקירה. החשוד הודה בכוונותיו, וייבדק פסיכיאטרית בניסיון לפענח את המניע למעשה.
חשד לאירוע ביטחוני חמור סמוך לשגרירות ארה”ב בתל אביב
אירוע ביטחוני חמור התרחש סמוך למתחם שגרירות ארצות הברית בתל אביב, כאשר תייר מגרמניה נעצר בחשד שניסה לפגוע באחד המתחמים המאובטחים ביותר בישראל. האירוע, שאירע שלשום (שלישי) והפר את השגרה באזור הדיפלומטי, העלה שאלות רבות לגבי מניעיו של החשוד ורמת הסיכון שהתגלמה במעשיו. מעצרו של ג’וזף נימר פאטריק, אזרח גרמניה בן 27, התרחש במהירות בזכות עירנותם של כוחות הביטחון והמאבטחים במקום.
שגרירויות, ובפרט שגרירות ארצות הברית, נחשבות ליעדים רגישים במיוחד בשל מעמדן הדיפלומטי והביטחוני. עליהן מוגנת ברמה גבוהה של אבטחה, המשלבת אמצעים טכנולוגיים, כוח אדם מאומן וכוחות משטרה וביטחון. כל ניסיון לפגיעה במתחם כזה נתפס בחומרה רבה ועשוי להוביל להשלכות מדיניות וביטחוניות מרחיקות לכת. האירוע הנוכחי מדגיש את האתגרים הביטחוניים המתמשכים בישראל ואת הצורך בדריכות מתמדת מצד גורמי האכיפה.
בפרופיל הפייסבוק של התייר יש אין ספור פוסטים הקוראים – מהנהר לים – https://www.facebook.com/joseph.taratusneumeyer
פרטי החקירה הראשוניים: כוונותיו של החשוד
ממצאי החקירה הראשונית חושפים פרטים מדאיגים לגבי כוונותיו של החשוד, ג’וזף נימר פאטריק. פאטריק, השוהה בישראל בחודשיים האחרונים עם ויזת תייר, הגיע למתחם השגרירות כשהוא מצויד בבקבוקים שקופים שבהם, לדבריו, היה וודקה. בשיחה עם חוקרי המשטרה, הוא טען באופן מפורש כי תכנן לפוצץ ולשרוף את המבנה. “באתי לפוצץ את השגרירות ולזרוק עליה בקבוקי תבערה,” העיד פאטריק בחקירתו, והוסיף טענה מפתיעה: “בעבר עבדתי איתם.”
טענה זו, בדבר קשר עבר עם גורמי השגרירות או הממשל האמריקאי, נבדקת כעת על ידי גורמי החקירה. היא עשויה להצביע על מניע אישי או על תחושת עלבון ונקמה, מעבר למניעים אידיאולוגיים או פסיכוטיים. האמירות המפורשות של החשוד על כוונתו לבצע מעשה אלימות חמור, מהוות עדות מרכזית למשטרה בניסיון להבין את היקף הסכנה ואת הרקע למעשיו.
תגובת המאבטח ומרדף משטרתי
האירוע החל בזכות עירנותו ותגובתו המהירה של המאבטח בשגרירות. המאבטח הבחין בפאטריק מתקרב אליו בצורה מאיימת, מה שהצית את חשדו. “הוא ירק עליי, ניסה למשוך אותי ואת התיק שלו – ובפנים מצאתי בקבוקים אטומים עם חומרים ומטפחות,” העיד המאבטח. תיאור זה מצביע על תקיפה פיזית כלפי המאבטח, ועל כוונת החשוד להסתיר את תכולת התיק.
בעקבות התקרית, שוטרי תחנת ‘לב תל אביב’ הוזעקו במהירות למקום. הם פתחו במרדף רגלי אחר החשוד, שנמלט ברחובות הסמוכים למתחם השגרירות. המרדף הסתיים באיתורו של פאטריק ובמעצרו, ללא אירועים חריגים נוספים. תגובתם המהירה והמקצועית של המאבטח וכוחות המשטרה מנעה, ככל הנראה, הידרדרות נוספת של האירוע וכל פגיעה ממשית במתחם או בנפש אדם. האירוע מדגיש את החשיבות של תיאום ומוכנות מצד גורמי האבטחה והמשטרה באזורים רגישים כאלה.
בדיקת החומרים והרקע למעשה
מיד לאחר מעצרו של פאטריק, הועברו החומרים החשודים שנמצאו בשקיתו לבדיקה במעבדה של הזיהוי הפלילי במשטרת ישראל. בדיקה זו נועדה לקבוע באופן ודאי את הרכב החומרים והאם אכן מדובר בבקבוקי תבערה או בחומרים דליקים אחרים המסוגלים לגרום נזק משמעותי. נכון לעכשיו, תוצאות הבדיקה טרם פורסמו באופן רשמי.
במקביל לבדיקת החומרים, המשטרה חוקרת באופן מעמיק את הרקע למעשה ואת מניעיו האמיתיים של החשוד. החוקרים בוחנים מספר כיווני חקירה מרכזיים: האם מדובר באירוע על רקע אידיאולוגי, למשל אנטי-אמריקאי או אנטי-ישראלי? האם מעשיו של פאטריק נובעים ממצוקה נפשית או מהפרעה פסיכיאטרית? ואולי שילוב של השניים? גורמי המודיעין בודקים את עברו של החשוד בגרמניה ובישראל, בניסיון לאתר קשרים לגורמי טרור או לארגונים קיצוניים כלשהם, או לזהות היסטוריה של בעיות נפשיות או התנהגות אלימה.
פוסט בפייסבוק והיבטי התרעה
אחד הפרטים המדאיגים שנחשפו בחקירה הוא פוסט שפרסם פאטריק בעמוד הפייסבוק האישי שלו יום לפני האירוע. בפוסט זה, קרא החשוד לחבריו להצטרף אליו “כדי לשרוף את שגרירות ארצות הברית בתל אביב”. פרסום פומבי של כוונות לבצע מעשה פלילי חמור, ובפרט פגיעה במתקן דיפלומטי, מעלה שאלות לגבי היבטי התרעה.
האם ניתן היה לזהות את האיום מבעוד מועד? פוסטים מסוג זה ברשתות חברתיות מהווים אתגר משמעותי עבור גורמי האכיפה, שכן הם עשויים להיות ביטוי לכוונה אמיתית, או לחילופין, קריאת מצוקה או מעשה פרובוקטיבי של אדם שאינו יציב נפשית. זיהוי ואנליזה של מידע כזה דורשים משאבים טכנולוגיים ואנושיים רבים, ומהווים חלק בלתי נפרד מהמאמץ למנוע אירועי טרור ופשיעה. העובדה שהחשוד פירט את כוונותיו באופן פומבי מחזקת את הצורך בבדיקה פסיכיאטרית מעמיקה, שכן היא עלולה להעיד על חוסר הבנה של השלכות מעשיו או על תפיסת מציאות מעוותת.
ההליך המשפטי והבדיקה הפסיכיאטרית
פאטריק הובא לבית משפט השלום בתל אביב, שם נדונה בקשת המשטרה להאריך את מעצרו. המשטרה ביקשה להאריך את המעצר בשישה ימים נוספים, לצורך השלמת החקירה ובדיקת כל ההיבטים. מנגד, פרקליטתו של פאטריק ביקשה לאפשר לו לשהות במעצר בית במלון, או לכל הפחות, לשלוח אותו לבדיקה פסיכיאטרית. עורך הדין טען כי “אין להקל ראש בכוונות, אבל ייתכן שמדובר באיבוד פרופורציות,” ובכך רמז לאפשרות של מצב נפשי מעורער.
השופטת קיבלה את עמדת המשטרה בחלקה. היא הורתה להותיר את פאטריק במעצר למשך שלושה ימים נוספים, ובמהלך תקופה זו יבוצעו לו בדיקות על ידי פסיכיאטר מחוזי. במקביל לבדיקה הפסיכיאטרית, החקירה המשטרתית תימשך במלוא המרץ, בניסיון להבין את המניע המדויק למעשיו. ההחלטה על בדיקה פסיכיאטרית מעידה על כך שמערכת המשפט מתייחסת ברצינות לאפשרות של רקע נפשי לאירוע, ומבקשת להבטיח שההליך המשפטי יתנהל באופן הוגן ומקצועי, תוך התחשבות במצבו הנפשי של החשוד.
לגלות עוד מהאתר חדשות תל אביב TEL AVIV - TLV
Subscribe to get the latest posts sent to your email.