עדכון אחרון ב – יום ראשון, 29 ספטמבר 2024, 13:03 על ידי חדשות תל אביב
החלטת בית המשפט העליון, שתתקבל בקרוב, האם לאפשר תפילות יום כיפור ברחובות תל אביב בהפרדה מגדרית, צפויה לעורר דיון ציבורי סוער. נושא זה עולה בעקבות ערעור שהוגש על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, אשר קבע כי לא תותר הצבת מחיצה בין גברים לנשים במהלך התפילות, במרחב הציבורי שמחוץ לבתי הכנסת.
הערעור, שהוגש על ידי עו"ד אורי פז, מציב במרכזו את חופש הביטוי הדתי והזכות לחופש דת. על פי הערעור, החלטת המחוזי פוגעת באופן ישיר בזכויות אלו, במיוחד עבור אלפי המתפללים שמתכננים להשתתף בתפילות יום כיפור במקומות כמו כיכר דיזנגוף ובמקומות נוספים בעיר. עו"ד פז טען בערעור כי ללא האפשרות להציב מחיצה בין גברים לנשים, המניינים המסורתיים לא יוכלו להתקיים, מה שעלול לגרום לפגיעה אנושה במתפללים המעוניינים לקיים את תפילות היום הקדוש כהלכתו.
באופן היסטורי, תפילות יום כיפור ברחבי תל אביב במרחב הציבורי החלו לתפוס תאוצה בתקופת הקורונה, כאשר בתי הכנסת היו סגורים או פעלו תחת מגבלות חמורות. באותן שנים, מתפללים רבים עברו לקיים את התפילות מחוץ לבתי הכנסת, בכיכרות ובשטחים פתוחים, כאשר כיכר דיזנגוף הפכה למוקד מרכזי לתפילות אלו. עם הזמן, תפילות אלו הפכו למסורת שנתית שמושכת אליה מתפללים רבים, וההפרדה המגדרית הייתה חלק בלתי נפרד מהן.
אולם בשנה שעברה, התפילות הפכו לנושא מחלוקת כאשר קבוצות מפגינים ניסו להפריע לתפילות ולפגוע במתפללים. בעקבות אירועים אלו, העירייה בחרה לנקוט עמדה והחליטה שלא לאפשר הצבת מחיצות בין מתפללים במרחב הציבורי. לטענת העירייה, יש להימנע מיצירת מרחב ציבורי בו מוטלת הפרדה מגדרית, במיוחד באירועים הפתוחים לציבור הרחב. ההחלטה גרמה לעימותים משפטיים, והובילה להחלטת בית המשפט המחוזי שלא לאפשר את הצבת המחיצה.
כעת, בית המשפט העליון יידרש להכריע בין שתי עמדות מנוגדות: מצד אחד, הזכות לחופש דת והיכולת של מתפללים לקיים את תפילותיהם על פי אמונתם, ומצד שני, השמירה על מרחב ציבורי שוויוני, בו לא תכפה הפרדה מגדרית על המשתתפים.
ההחלטה צפויה לעורר תגובות מעורבות. מצד אחד, ישנם אלו שתומכים בהפרדה מגדרית ורואים בה מרכיב חשוב ובלתי נפרד מהתפילות, במיוחד ביום הקדוש ביותר בלוח השנה היהודי. עבורם, מניעת ההפרדה היא פגיעה בחופש הדת ובזכות לקיים את התפילה בהתאם למסורת היהודית האורתודוקסית.
מצד שני, ישנם המתנגדים להפרדה מגדרית במרחב הציבורי ורואים בה הפרה של עקרונות השוויון והחירות. טענתם היא כי אין זה ראוי לאפשר הצבת מחיצות באירועים הפתוחים לציבור הרחב, במיוחד במקומות כמו כיכר דיזנגוף, שהפכו לסמלים של חיי הציבור והקהילה בתל אביב.
הפסיקה שתתקבל בבית המשפט העליון תוכל לשנות את המאזן בין חופש הדת לבין עקרונות השוויון במרחב הציבורי. המתח בין שמירה על זכויות הפרט לקיים את אמונתו לבין שמירה על המרחב הציבורי כנחלת הכלל, צפוי להישאר נושא מרכזי בדיון הציבורי בישראל, במיוחד כאשר מדובר באירועים רבי משתתפים כמו תפילות יום כיפור.