עדכון אחרון ב – שבת, 26 אפריל 2025, 15:38 על ידי חדשות תל אביב
צעד משמעותי לתיקון עיוות ארוך שנים: מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק שתסדיר תשלום גמול והחזר הוצאות לחברי מועצות ברשויות המקומיות, המשרתים כיום בהתנדבות מלאה. מטרת המהלך היא לאפשר ולעודד אנשים נוספים לכהן בתפקיד ציבורי זה.
צדק תקציבי: חברי מועצה ברשויות המקומיות יהיו זכאים לגמול כספי והחזר הוצאות
מליאת הכנסת אישרה הבוקר (רביעי) בקריאה טרומית הצעת חוק פרטית של חבר הכנסת דן אילוז מסיעת הליכוד, המבקשת לשנות מציאות ארוכת שנים ברשויות המקומיות בישראל. מטרת הצעת החוק היא להסדיר לראשונה תשלום גמול כספי והחזר הוצאות לחברי מועצות בערים וברשויות המקומיות, עבור השתתפותם הפעילה בישיבות ועבור הוצאות הנדרשות למילוי תפקידם הציבורי. כיום, חברי המועצות מכהנים בתפקידם זה בהתנדבות מלאה, ללא כל תמורה כספית ישירה על זמנם ומאמציהם.
תגמול עבור השתתפות בישיבות והחזר הוצאות נלוות
על פי נוסח הצעת החוק שאושרה בקריאה טרומית, חברי מועצה שאינם מקבלים שכר קבוע מהרשות המקומית שבה הם מכהנים, יהיו זכאים לתגמול כספי עבור כל השתתפות שלהם בישיבות המועצה המליאה וכן בישיבות של “ועדות חובה” הפועלות במסגרת המועצה. סכום התגמול לישיבה צפוי להיקבע בהמשך על ידי שר הפנים, ועל פי ההצעה הוא ינוע בין 500 ל-1,500 שקל לכל ישיבה, כאשר הסכום המדויק יקבע בהתאם לגודלה וסיווגה של הרשות המקומית. בנוסף לגמול על השתתפות בישיבות, הצעת החוק קובעת כי חברי המועצה יוכלו לקבל החזר הוצאות שונות הנדרשות לצורך מילוי תפקידם הציבורי. בין ההוצאות שצפויות להיות מוכרות להחזר נכללות הוצאות עבור שירותי טלפון ואינטרנט, נסיעות הקשורות לפעילות המועצה, הדפסות מסמכים והוצאות עבור השתלמויות מקצועיות הרלוונטיות לתפקידם כנבחרי ציבור.
יושבי ראש ועדות יקבלו גמול מוגדל
הצעת החוק מתייחסת גם לתפקידים בכירים יותר במסגרת המועצה המקומית. היא קובעת כי יושבי ראש של ועדות המועצה (ועדות חובה או ועדות רשות, בהתאם להגדרות שיקבעו) יהיו זכאים לגמול מוגדל עבור השתתפותם בישיבות הוועדות שבראשן הם עומדים. על פי ההצעה, הגמול עבור יושבי ראש ועדות יהיה גבוה בעשרה אחוזים מזה שנקבע לחברי מועצה “רגילים” עבור השתתפותם בישיבות. מטרת הגדלת הגמול ליושבי ראש ועדות היא להכיר באחריות וההשקעה הנוספת הנדרשת מהם בתפקידם.
ח”כ אילוז: תיקון עיוות שימשוך אנשים טובים לשירות הציבורי
חבר הכנסת דן אילוז, יוזם הצעת החוק, התייחס לאישור ההצעה במליאה וציין כי מדובר בצעד הכרחי לתיקון עיוות ארוך שנים. “חברי מועצה הם הכתובת הראשונה של האזרחים”, אמר אילוז, “הם פועלים בהתנדבות מלאה ומקדישים לילות כימים למען הציבור, אך למרות זאת, אינם מתוגמלים כלל”. אילוז, שכיהן בעבר כחבר מועצת העיר ירושלים, שיתף מניסיונו האישי והדגיש את הקושי המשמעותי בשילוב בין שליחות ציבורית תובענית לבין הצורך להתפרנס. “אני יודע כמה שעות התפקיד הזה דורש, כמה אחריות הוא מטיל”, ציין והוסיף כי לדעתו, היעדר תגמול בסיסי גורם לכך ש”אנשים מצוינים פשוט לא יכולים להרשות לעצמם לכהן כחברי מועצה”. לדבריו, אם רוצים למשוך את האנשים הטובים והמתאימים ביותר לשירות הציבורי ברמה המקומית, “אנחנו חייבים לוודא שהתפקיד הזה לא הופך למותרות שרק מעטים יכולים להרשות לעצמם מבחינה כלכלית”.
מקור המימון: דיון חשוב והצעה שהתקציב יגיע מהמדינה
אחת הנקודות המרכזיות שעליהן נסוב הדיון בהצעת החוק היא שאלת מקור המימון לתגמול חברי המועצות. ח”כ אילוז הציע שמקור התקציב לתגמול יהיה תקציב המדינה, ולא מקופת הרשות המקומית עצמה. הנימוק לכך הוא רצון למנוע פגיעה בתקציבי הרשויות המקומיות, שרבות מהן פועלות תחת מגבלות תקציביות חמורות. “הרשויות המקומיות פועלות תחת מגבלות תקציביות חמורות, ואין להן עצמאות אמיתית בניהול התקציב”, טען אילוז, והסביר כי חיובן לממן את הגמול יטיל עליהן “גזירה שעלולה לבוא על חשבון רווחת התושבים” ועל חשבון שירותים חיוניים אחרים.
שר הפנים תומך במהלך: הגדלת המוטיבציה וחיזוק השירות לציבור
יוזמה דומה לזו של ח”כ אילוז קודמה קודם לכן גם על ידי שר הפנים, משה ארבל. השר ארבל הורה בעבר על פרסום תזכיר חוק שקבע גם הוא כי חברי מועצות ברשויות המקומיות יהיו זכאים לקבל גמול כספי והחזר הוצאות מקופת הרשות המקומית, על פי כללים שייקבעו על ידו. על פי תזכיר החוק של משרד הפנים, העובדה שחברי מועצה אינם מקבלים תשלום עלולה “לפגוע ביכולתם של חברי המועצה לבצע את תפקידם כראוי ולהקדיש את הזמן הראוי למילוי תפקידם”. מטרת התגמול, נכתב בתזכיר, היא “לאפשר ולעודד חברי מועצה להשקיע זמן ומאמץ במילוי תפקידם הציבורי ולחזק את מעמדם כנבחרי ציבור”. שר הפנים ארבל הוסיף כי מתן גמול כספי על השתתפות בישיבות יסייע “בהגדלת המוטיבציה, יעודדו מעורבות משמעותית יותר ויחזקו את השירות לציבור”.
אישור הצעת החוק בקריאה טרומית הוא צעד ראשון ומשמעותי לקראת שינוי באופן התגמול של חברי המועצות המקומיות. כעת, תעבור ההצעה לדיון בוועדת הכנסת הרלוונטית, ולאחר מכן תצטרך לעבור קריאות ראשונה, שנייה ושלישית במליאת הכנסת על מנת להפוך לחוק מחייב. אישור החוק, אם יושלם, צפוי להשפיע על אלפי חברי מועצות ברחבי הארץ ולפתוח אפשרות בפני מועמדים נוספים לשקול השתתפות בפעילות ציבורית ברמה המקומית.
סקירה משווה זכאות של חברי מועצה החזרי הוצאות ושירותים
לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv
Subscribe to get the latest posts sent to your email.