עדכון אחרון ב – יום שישי, 17 ינואר 2025, 15:04 על ידי חדשות תל אביב
עיריית תל אביב החליטה להעביר את תיכון צייטלין לצפון העיר – ההורים זועמים ומגישים עתירה לבית המשפט.
עיריית תל אביב הודיעה לאחרונה כי בכוונתה לפנות את תיכון "צייטלין", בית הספר הדתי היחיד בעיר, ממיקומו ההיסטורי במרכז תל אביב אל אזור צפון העיר. הסיבה הרשמית להחלטה היא מחסור חמור במוסדות חינוך ממלכתיים עבור הציבור החילוני במרכז העיר, אך ההורים והתלמידים מזהירים: "ההחלטה תוביל בהכרח לסגירת בית הספר ותפגע בקהילה הדתית כולה".
ההורים פתחו במאבק והגישו עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים, בדרישה לעצור את המהלך. לטענתם, העירייה קיבלה את ההחלטה מבלי להתייעץ עימם או לשתף אותם בדיונים. הם מזהירים כי מעבר התיכון צפונה יגרום לתלמידים רבים לנשור ולחפש מסגרות חינוכיות אחרות – בין אם חרדיות ובין אם חילוניות – מה שיוביל בסופו של דבר לסגירתו של המוסד הוותיק.
צייטלין: מוסד חינוכי מוביל עם שורשים ציוניים-דתיים עמוקים
תיכון צייטלין, הנושא את שמו של ההוגה היהודי הלל צייטלין, הוקם לפני 77 שנים ונחשב לאחד המוסדות החשובים של הציונות הדתית בישראל. לאורך השנים צמחו בו תלמידים שהפכו לדמויות בולטות בזירה הציבורית, המשפטית, הביטחונית והדתית, בהם:
נשיא המדינה יצחק הרצוג
ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית
ראש מכינת עלי הרב אלי סדן
האלוף יעקב עמידרור
העיתונאי בן דרור ימיני
עורך הדין אביגדור פלדמן
הרבנית שולמית מלמד ועוד רבים אחרים.
לטענת ההורים, עקירת בית הספר ממקומו הטבעי תביא בהכרח לדעיכת הציבור הדתי בעיר, שכן הוא מהווה עוגן חינוכי, חברתי וקהילתי עבור תלמידים דתיים בתל אביב.
עיריית תל אביב: מחסור חמור בכיתות במרכז העיר
בעיריית תל אביב מציגים תמונה שונה לחלוטין. לטענתם, בשנים האחרונות נרשמה עלייה במספר התלמידים הלומדים בתיכונים הממלכתיים במרכז העיר, מה שיצר מחסור חמור בכיתות. לדבריהם, המהלך להעברת "צייטלין" לצפון העיר נועד בראש ובראשונה כדי לתת מענה למצוקת בתי הספר החילוניים באזור המרכז.
בנוסף, העירייה טוענת כי תל אביב-יפו מציעה מגוון רחב של מסגרות חינוך דתיות – יותר מ-50 מוסדות חינוך המשתייכים לזרם החמ"ד (חינוך ממלכתי-דתי) – וכי היא אף פועלת להקמת בית ספר יסודי דתי נוסף בעיר.
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה:
"העירייה פועלת לתת מענה למצוקה הגוברת בתיכונים הממלכתיים במרכז העיר. כלל החלופות שהוצעו להורי צייטלין נדחו, כולל פתרונות תומכים רבים שהוצעו להם לפנים משורת הדין. בדיון שהתקיים בבית המשפט נמחקה העתירה בשל היותה מוקדמת".
המאבק בבית המשפט – והתקדים של תיכון "שבח מופת"
המאבק המשפטי צפוי להיות ארוך ומורכב. בדיון שהתקיים היום בבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב, הוחלט בשלב זה להמתין לעמדת משרד החינוך, אך ההורים אינם מסתפקים בכך. הם דורשים שהעירייה תבטל לחלוטין את ההחלטה ותשאיר את בית הספר במיקומו הנוכחי.
בקרב ההורים והתומכים יש חשש כבד כי תהליך דומה לזה שאירע לתיכון "שבח מופת" לפני מספר שנים יחזור על עצמו.
תיכון "שבח מופת", שהיה אחד מבתי הספר הטובים והמצטיינים בעיר, נאלץ לפנות את מבנהו בלב תל אביב לאחר שהעירייה החליטה להקצותו למהגרי עבודה. לאחר מאבק ממושך קיבלו תלמידי בית הספר מבנה חדש בדרום העיר, אך תחת שם שונה – "תיכון להייטק ואומנויות". כתוצאה מכך, אוכלוסיית התלמידים השתנתה: במקום תלמידים מצטיינים מכל רחבי הארץ, בית הספר מאכלס כיום בעיקר תלמידים תושבי דרום תל אביב.
מה הלאה? ההורים מסרבים לוותר
בעוד העירייה מתעקשת על המעבר, ההורים והתלמידים ממשיכים במאבקם בכל החזיתות – ציבורית, תקשורתית ומשפטית. הם טוענים כי מדובר בהחלטה פוליטית שנועדה לדחוק את הציבור הדתי מהעיר, ולא במהלך שנועד לפתור מצוקה חינוכית אמיתית.
נכון לעכשיו, בית המשפט ממתין להכרעת משרד החינוך, אך ההורים מבטיחים: "לא ניתן לבית הספר שלנו להיעלם – ניאבק עד הסוף כדי לשמור עליו במרכז העיר!"