עדכון אחרון ב – יום חמישי, 12 ספטמבר 2024, 15:20 על ידי חדשות תל אביב
עיריית תל אביב דחתה את הצעת הפשרה שהציע ארגון "ראש יהודי" לקיים תפילות יום כיפור במרחב הציבורי בעיר תוך הצבת מחיצות להפרדה מגדרית חלקית. הדיון בנושא החל בעקבות עתירה שהגיש הארגון לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שבה דרשו לבטל את החלטת העירייה שאוסרת על קיום תפילות בהפרדה במרחב הציבורי, ולבקש לאפשר הצבת מחיצות בכיכר דיזנגוף במהלך תפילות יום כיפור.
בהחלטתו, בית המשפט הורה לשני הצדדים לנסות להגיע להסכם פשרה שיאפשר את קיום התפילות באופן שמכבד את המסורת היהודית, תוך שמירה על עקרונות השוויון במרחב הציבורי. בעקבות ההוראה, הארגון הציע כי במקום לקיים את התפילות בכיכר דיזנגוף, הן יתקיימו בגן מאיר, בליווי מחיצה מינימלית שתאפשר הפרדה בין גברים לנשים, כפי שנהוג בתפילות אורתודוקסיות.
עיריית תל אביב-יפו, עם זאת, דחתה את ההצעה. נציגי העירייה ציינו כי הם אינם מתכוונים לאפשר כל צורה של הפרדה מגדרית במרחב הציבורי, וזאת במסגרת מחויבות העירייה לשמירה על עקרונות השוויון וחופש התנועה לכל תושבי העיר. לפי העירייה, הצבת מחיצות במרחב הציבורי אינה עולה בקנה אחד עם החוקים העירוניים, שמטרתם להבטיח שכל תושבי העיר – גברים ונשים כאחד – יוכלו להשתמש במרחבים אלו בצורה שוויונית וחופשית.
עו"ד אורי פז, המייצג את העותרים, הציג את עמדת ארגון "ראש יהודי" ואת מקורות ההלכה היהודית, שבהם מוסבר כי תפילות אורתודוקסיות מתקיימות בהפרדה מגדרית מזה מאות שנים. הוא הדגיש בפני בית המשפט כי גם במרחבים ציבוריים נהוג לקיים תפילות בהפרדה, כל עוד יש הסכמה מצד המשתתפים. בנוסף, הוא הפנה להמלצות משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה, לפיהן יש להחריג אירועים דתיים שמתקיימים במרחב הציבורי מהאיסורים על הפרדה מגדרית, במקרים שבהם משתתפי האירוע מבקשים זאת.
עו"ד פז טען כי החלטת העירייה פוגעת בזכות לחופש הפולחן, שהיא זכות יסוד המוגנת בחוק, וכי יש לאפשר לקבוצות דתיות לקיים את מנהגיהן גם במרחבים הציבוריים, כל עוד הן אינן פוגעות באחרים. לדבריו, המחיצה המוצעת אינה מהווה פגיעה באף אחד, אלא רק מבטיחה שהמשתתפים בתפילה יוכלו לקיים אותה בהתאם לאמונתם ולמסורתם.
בארגון "ראש יהודי" הביעו אכזבה מהחלטת העירייה לסרב לכל פשרה, וציינו כי התפילות בכיכר דיזנגוף בוטלו גם בשנה שעברה בעקבות התפרעות של מפגינים שהתנגדו להפרדה מגדרית. הארגון הדגיש כי מדובר במציאות שבה לוחמים דתיים וחילוניים נלחמים יחד בשדה הקרב, ויודעים להתעלות מעל ההבדלים ביניהם לטובת טובת הכלל. "חבל שגם השנה, בזמן שלוחמים דתיים וחילוניים נלחמים יחד בקרבות ואף חולקים את בתי הקברות, יש מי שלא למד כלום משנה שעברה ומסרב לכל הצעת פשרה שתאפשר פתרון מכבד לכל הצדדים", מסרו מהארגון.
מנגד, העירייה הביעה עמדה נחרצת והבהירה כי אין בכוונתה לשנות את המדיניות הנוכחית, וכי הצבת מחיצות במרחב הציבורי מנוגדת לעקרונות היסוד של השוויון והפלורליזם שהעיר תל אביב-יפו שואפת לשמר. נציגי העירייה הסבירו כי המרחב הציבורי צריך להישאר נייטרלי ופתוח לכלל הציבור, וכי לא ניתן לאפשר לקבוצה מסוימת להשתמש בו באופן שיפגע בחופש התנועה והשוויון של שאר תושבי העיר.
הדיון המשפטי סביב הנושא נמשך, והעותרים מתכוונים לבקש מבית המשפט לחייב את העירייה לאפשר את קיום התפילות בכיכר דיזנגוף עם מחיצה, בטענה שהאיסור על הפרדה מגדרית אינו עומד בקנה אחד עם החוק. הם טוענים כי מדובר באירוע דתי מובהק שבו משתתפים מבקשים הפרדה, וכי מניעת קיום האירוע מהווה פגיעה בזכויותיהם הדתיות.
עיריית תל אביב-יפו, עם זאת, נשארת איתנה בעמדתה כי יש לשמור על המרחב הציבורי כמרחב שוויוני, שבו כל תושב זכאי לנוע ולהשתמש בו ללא הגבלות מגדריות או דתיות. היא אף הצהירה כי תמשיך לפעול בהתאם למדיניות זו ולא תאפשר הצבת מחיצות במרחב הציבורי לצורך תפילות.