מי הן הנשים שהונצחו ברחובות תל אביב? סיפורן של חלוצות, אמניות ומרגלות

תל אביב

עדכון אחרון ב – יום חמישי, 10 אפריל 2025, 17:06 על ידי חדשות תל אביב

מדוע זוכות דווקא שש נשים אלה להנצחה במרחב הציבורי של תל אביב-יפו? מי הייתה רופאת הנשים הראשונה בארץ? איזו אמנית יצרה במגוון תחומים? ומי הייתה המרגלת הנועזת שהשתתפה ב"עסק הביש"? עיריית תל אביב-יפו ממשיכה במגמת הנצחת נשים פורצות דרך, ומעניקה שמות רחובות ושבילים לשש נשים יוצאות דופן שתרמו רבות לעיצוב החברה והתרבות הישראלית. הכירו את סיפוריהן המרתקים של הנשים שהונצחו.

ציונה שמשי: אמנית רב-תחומית שיצרה במגוון אמצעים

רחוב מספר 3789, הממוקם בין הרחובות העמל להתנופה, ייקרא מעתה על שמה של ציונה שמשי (1939-2018). שמשי הייתה אמנית ישראלית מוערכת ויוצרת רב-תחומית, אשר טביעת ידה ניכרה במגוון אמצעי אמנות: פיסול מרשים, ציור עשיר, קרמיקה ייחודית ועיצוב טקסטיל חדשני. הנצחתה ברחוב מרכזי היא הוקרה לתרומתה הענפה לעולם האמנות הישראלי.

הניה פקלמן: חלוצה ופועלת שתיעדה את חיי העלייה השנייה

רחוב מספר 1306, המתפצל מרחוב משה דיין, ייקרא על שמה של הניה פקלמן (1903-1940). פקלמן הייתה פועלת וחלוצה נחושה בארץ ישראל בתקופת היישוב. ספרה החשוב "חיי פועלת בארץ" נחשב לאחד המקורות האותנטיים והחשובים ביותר המתעדים את חייהן של הפועלות בתקופת העלייה השנייה, בשנות ה-20 של המאה ה-20. הנצחתה היא עדות לחשיבות תרומתן של הנשים החלוצות לבניין הארץ.

מרסל ניניו: המרגלת האמיצה מפרשת "העסק הביש"

דרך מספר 3780, הממוקמת בין הרחובות חיל השריון וקיבוץ גלויות, תיקרא על שמה של מרסל ניניו (1929-2019). ניניו הייתה אחת מנידוני קהיר, מרגלת אמיצה שנעצרה ונכלאה בכלא המצרי במשך 14 שנים (1954-1968) בעקבות מעורבותה ב"מבצע סוזנה", אשר נודע בכינויו "העסק הביש". הנצחתה היא הוקרה לגבורתה ולנחישותה בשירות המדינה.

סימון וייל: פוליטיקאית וניצולת שואה שקידמה זכויות נשים בצרפת

רחוב מספר 632, הממוקם בין הרחובות מרדכי אנילביץ' לסטרומה, ייקרא על שמה של סימון וייל (1927-2017). וייל הייתה פוליטיקאית ועורכת דין יהודייה-צרפתייה, אשר שרדה את השואה. במהלך כהונתה כשרת הבריאות בצרפת, היא פעלה רבות לקידום זכויותיהן של נשים, ובראשן הזכות להפלה. וייל כיהנה גם כנשיאת הקרן לזכר השואה. הנצחתה היא הכרה במאבקה למען זכויות אדם וצדק.

אולגה חנקין: המיילדת האגדית של העלייה הראשונה

שביל הולכי רגל מספר 2317, המתפצל מרחוב עיר שמש, ייקרא שביל אולגה, על שמה של אולגה חנקין לבית בלקינד (1852-1942). אולגה הייתה אשת העלייה הראשונה ומיילדת ידועה ומוערכת בראשית ההתיישבות הציונית בארץ ישראל. מסירותה ומקצועיותה סייעו רבות למייסדי המדינה. הנצחתה בשביל הולכי רגל היא מחווה לחשיבות תפקידן של הנשים בחברה המתהווה.

סוניה בלקינד: רופאת הנשים הראשונה בארץ ישראל

שביל הולכי רגל מספר 2336, המתפצל מרחוב הוד מרדכי (מוטי) האלוף, ייקרא שביל סוניה, על שמה של סוניה בלקינד (1870-1943). סוניה בלקינד הייתה רופאת הנשים הראשונה בארץ ישראל, ובכך פרצה דרך לנשים רבות בתחום הרפואה וסיפקה מענה רפואי חיוני לנשים בתקופה בה שירותי בריאות לנשים היו מוגבלים. הנצחתה היא הוקרה לחלוציותה ולתרומתה לבריאות הנשים בישראל.

הנצחה במרחב הציבורי: סיפור, ערך ומסר לדורות הבאים

עיריית תל אביב-יפו רואה חשיבות עליונה בהנצחת נשים במרחב הציבורי, מתוך הכרה בתרומתן המשמעותית לעיצוב החברה והתרבות הישראלית. כל שם חדש המתווסף למרחב הציבורי הוא לא רק ציון דרך, אלא גם סיפור, ערך ומסר חשוב לדורות הבאים, המנציח את פועלן של נשים אלה ומעורר השראה לדורות הבאים.

מי הייתה רופאת הנשים הראשונה בארץ?

התשובה היא סוניה בלקינד, אשר זכתה להנצחה בשביל הולכי רגל המתפצל מרחוב הוד מרדכי בתל אביב-יפו.


לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

חדשות

לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא