עדכון אחרון ב – יום חמישי, 19 ספטמבר 2024, 6:39 על ידי חדשות תל אביב
במה שנראה כמתקפת סייבר רחבה ומתוחכמת, ישראלים רבים קיבלו אמש (רביעי) הודעות טקסט מזויפות שנשלחו כביכול מפיקוד העורף. ההודעות כללו התרעת חירום מזויפת, ובהן נכתב כי עליהם להיכנס מיידית למרחב המוגן, תוך שימוש בשגיאות כתיב. הודעות אלו יצרו בלבול ודאגה בקרב הציבור, אך צה"ל מיהר להבהיר כי מדובר בהודעות מזויפות וכי הנושא נמצא בבדיקה. כמו כן, צה"ל הבהיר שאין כל שינוי בהנחיות פיקוד העורף, וקרא לציבור לא ללחוץ על הקישורים המצורפים להודעות, שלפי ההערכה הם זדוניים.
ההודעות נשלחו ממספרים המתחזים לפיקוד העורף, ונראו כתרעת חירום רשמית, כשהן נשלחות מחשבונות שמות כמו "OREFAlert". אחת ההודעות כללה טקסט מוזר ולא מדויק, כמו: "התרעת חירום, יש להיכנס מייד לתרחב המוגן" (השגיאות במקור). התגובה הציבורית להודעות הייתה מהירה, ורבים פנו לגורמי התקשורת.
גורמים בצה"ל הבהירו במהירות כי פיקוד העורף לא שלח את ההודעות הללו, ושגורמים ביטחוניים פועלים לבדוק את מקור ההתקפה. ההודעה ציינה במפורש: "נכון לשעה זו, אין כל שינוי בהנחיות פיקוד העורף". בתוך כך, הדגישו גם כי נעשים מאמצים להבין מי עומד מאחורי ההתקפה ומה מטרותיה. ההשערה היא שמדובר בניסיון פישינג, כאשר הקישור בהודעות עשוי להוביל לתוכן זדוני שעלול לסכן את המכשירים של מי שלוחץ עליו.
במקביל, דיווחים נוספים על הודעות חשודות המשיכו לזרום. חלק מההודעות נשאו אופי מאיים במיוחד, כשהן מתחזות לגורמים עוינים. אחת מההודעות נשלחה כביכול מהמשתמש "SyHaNasrala" וכללה איום מפורש: "להיפרד מהאהובים שלך; אבל אל תדאג. אתה תחבק אותם בגיהנום בעוד כמה שעות". הודעה נוספת נשלחה מהכתובת "NEMA", ובה נכתב באנגלית: "אם אתה רוצה לחיות, תעזוב. אם אתה רוצה להישאר, לך לגיהינום". הודעות אלו כוללות קישורים זדוניים, אשר ייתכן ומובילים לתוכנות זדוניות שמטרתן לגנוב מידע או להשתלט על המכשירים.
בנוסף, התקבלה הודעה נוספת שהגיעה ממשתמש בשם "CyberIL", שבה נטען כי להאקרים יש גישה מלאה למכשירים של הנמענים, והומלץ להם לחזור להגדרות היצרן במכשירים שלהם. הודעה זו ניסתה לזרוע פחד נוסף בקרב הציבור, שעדיין מנסה להבין מהו היקף האיום והאם המכשירים שלהם אכן בסכנה.
צה"ל ושאר גורמי הביטחון קוראים לציבור לנהוג במשנה זהירות ולא ללחוץ על קישורים חשודים שמגיעים מהודעות טקסט. בנוסף, חשוב לוודא שהודעות חירום מגיעות ממקור אמין ורשמי בלבד, כגון האפליקציה הרשמית של פיקוד העורף או הודעות חירום רשמיות שמגיעות דרך ערוצי התקשורת המוסמכים.
לסיכום, מתקפת הסייבר הזאת היא תזכורת חשובה לצורך להישמר מפני איומי פישינג והודעות מזויפות שמגיעות ממקורות בלתי מזוהים. צה"ל וגופי הביטחון מבצעים כעת בדיקה מעמיקה כדי לזהות את מקור ההודעות ולעצור את המתקפה, בעוד הציבור נדרש להיות זהיר ולא לפעול לפי הודעות לא מאומתות.