עדכון אחרון ב – יום שישי, 25 אפריל 2025, 13:26 על ידי חדשות תל אביב
אירוע מעורר מחלוקת התרחש בבית הספר החרדי לבנות “בית הילד” במרכז תל אביב, הממומן מכספי ציבור. על פי טענות שהועלו, הנהלת בית הספר אסרה על התלמידות לעמוד במהלך צפירת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, בטענה שמדובר ב”מנהג של גויים”, ואף הענישה לכאורה תלמידה שבחרה בכל זאת לעמוד. הנהלת בית הספר מכחישה מכל וכל את הטענות על מניעת עמידה או ענישה, וטוענת כי התלמידות קראו פרקי תהילים. משרד החינוך מסר כי הוא רואה בחומרה את האירוע ויבדוק אותו.
חשד לאיסור עמידה בצפירת יום השואה בבית ספר חרדי בתל אביב
אירוע שמעורר שאלות קשות בנוגע לאופן שבו מציינים את יום הזיכרון לשואה ולגבורה במוסדות חינוך שונים, ובפרט במוסדות הממומנים מכספי ציבור, התרחש הבוקר (חמישי) בבית הספר החרדי “בית הילד” במרכז תל אביב, המיועד לבנות בכיתות א’ עד ח’. על פי דיווחים ראשוניים, הנהלת בית הספר לכאורה הודיעה לתלמידות על איסור מפורש לעמוד במהלך צפירת יום השואה, טענה שהתקבלה בתדהמה ובתגובות זועמות מצד גורמים שונים.
הטענה המרכזית: עמידה בצפירה נחשבת ל”מנהג של גויים”
על פי המידע שהגיע, הסיבה לאיסור לכאורה על עמידה בצפירה, כפי שהוסברה לתלמידות, היא התייחסות בית הספר לנוהג זה כ”מנהג של גויים”. בעוד שבישראל עמידה בצפירה היא סמל לאומי מרכזי של התייחדות עם זכר קורבנות השואה וחללי מערכות ישראל, גישות מסוימות בחברה החרדית נוקטות צורות זיכרון שונות, המתבססות על מסורות יהודיות כמו אמירת תהילים או לימוד לעילוי נשמת הנספים. אולם, הטענה שהאיסור נובע מהגדרה של עמידה כ”מנהג של גויים” נתפסה כחריפה ומקוממת במיוחד.
חשד לענישת תלמידה שהתנגדה לאיסור ובחרה לעמוד
עוד דווח כי האיסור לכאורה נאכף בשטח. על פי הטענות, מחנכת בכיתה הודיעה לתלמידות במפורש כי מי שתבחר לעמוד בזמן הצפירה, תישלח לחדר המנהלת. חשד זה הפך חמור יותר כאשר דווח כי איום זה אף מומש, ותלמידה אחת אכן נשלחה לחדר המנהלת לאחר שבחרה לעמוד במהלך הצפירה, כמקובל במרחב הציבורי ובמערכת החינוך הממלכתית. לכאורה, ההנהלה ראתה בכך “חציית קווים”.
קול תמיהה מהכיתה: “מדוע אסור לנו לעמוד? זה מבזה את היהדות?”
האיסור לכאורה עורר תמיהה ופגיעה בקרב התלמידות עצמן. אחת התלמידות הביעה בקול את מחשבותיה הקשות ושאלותיה הנוקבות, המעידות על קונפליקט פנימי אל מול הנחיית בית הספר. היא ציינה: “חסידות גור נספתה בשואה, משפחת אמי נספתה בשואה, גם המורות ממשפחות של ניצולי שואה, מדוע אסור לנו לעמוד?”. התלמידה הוסיפה שאלה רטורית וכואבת: “זה מבזה את היהדות?”. שאלות אלו מבטאות את הקשר העמוק של התלמידות לשואה דרך סיפורי המשפחה והקהילה, ואת הקושי להבין מדוע ביטוי של זיכרון שנתפס כמעשה כבוד נאסר עליהן.
זעם הורי: “בית ספר שמקבל תקציבים לא יכול להעניש”
אביה של אחת התלמידות בבית הספר הגיב בחריפות לאירוע. הוא הביע גאווה בבתו ובחברותיה שבחרו לעמוד למרות האיסור לכאורה וכינה אותן “גיבורות”. הוא מתח ביקורת ישירה על בית הספר, וציין כי “בית ספר שמקבל תקציבים ממשרד החינוך ומעיריית תל אביב לא יכול להעניש ילדות שעומדות בזמן צפירה”. אמירה זו נוגעת בנקודה רגישה של מוסדות חינוך המקבלים מימון ציבורי אך פועלים לכאורה בניגוד לערכים ממלכתיים בסיסיים, כמו כיבוד יום השואה באופן המקובל.
תגובת משרד החינוך: אירוע חמור שייבדק ויטופל
משרד החינוך התייחס לדיווחים על האירוע בתגובה חד משמעית. המשרד הבהיר כי “מניעת עמידה בצפירה מנוגדת להנחיות משרד החינוך ולערכים הממלכתיים של מערכת החינוך”. בכך, קבע המשרד כי אם אכן הדברים התרחשו כפי שתוארו, מדובר בהתנהלות פסולה. משרד החינוך הוסיף כי הוא רואה בכך “אירוע חמור שייבדק ויטופל בהתאם”, מה שמרמז על פתיחת בדיקה או חקירה בנושא ועל כוונה לנקוט בצעדים בהתאם לממצאים.
תגובת בית הספר “בית הילד” והכחשה גורפת של הטענות
מבית הספר “בית הילד” עצמו נמסרה תגובה מפורטת, הכוללת הכחשה גורפת של הטענות המיוחסות לו. בתגובה מטעם רשת “החינוך העצמאי” (שבה פועל בית הספר) נמסר כי הרשת ובית הספר “מחנכים את תלמידיה ותלמידותיה לערכים ומכבדת ומעלה על נס, את זכר הניספים בשואה האיומה בין יתר קדושי ישראל, ומתפללת ומרבה זכויות לעילוי נשמתם”. בנוגע לאירוע הצפירה הספציפי, נמסר מבית הספר כי “בעת הצפירה קראו התלמידות פרקי תהילים”, וכי “חלקן עומדות בלי שנמנע מהן ובודאי שאף אחת לא נענשה בגין כך”.
טענות נגד הדיווח עצמו: “ניסיון נואל לפגוע ולהכפיש”
הנהלת בית הספר הוסיפה בתגובתה טענות קשות נגד הדיווח עצמו, אותן היא רואה כניסיון לפגוע בשמה הטוב. “יתרה מזו, אף אביה של התלמידה שכביכול מצוטט בכתבה, אינו טוען כלל שהילדה נענשה והבהיר זאת בשיחה עם הנהלת בית הספר”, נמסר בתגובה. בכך, מטיל בית הספר ספק באמינות הציטוט שהוצג על ידי האב בכתבה המקורית. עוד הוסיפו בבית הספר: “אנו מצרים מאד על הנסיון הנואל לפגוע ולהכפיש את שמו הטוב של בית הספר, תוך הוצאת דיבתו ואף ללא בקשת תגובתנו כלל, זאת בניגוד לתקנון האתיקה המקצועית של העיתונות”.
האירוע בבית ספר “בית הילד” בתל אביב חושף את המתח הקיים לעיתים בחברה הישראלית בנוגע לאופן שבו יש לזכור את השואה, ומעלה שאלות על גבולות האוטונומיה של מוסדות חינוך המקבלים מימון ציבורי אל מול ערכים ממלכתיים. משרד החינוך צפוי כעת לבדוק את הטענות לעומק ולקבוע את הממצאים הרשמיים בנוגע להתרחשויות בבית הספר במהלך צפירת יום השואה.
לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv
Subscribe to get the latest posts sent to your email.