עדכון אחרון ב – יום חמישי, 18 יולי 2024, 10:32 על ידי חדשות תל אביב
עיריית תל אביב-יפו מעדכנת את מדיניות החניה בכחול לבן ובחניונים העירוניים, זאת במטרה להביא לשיפור הנגישות בעיר ובתוכה, וכחלק מחזון התחבורה ליצירת מגוון של אמצעי תחבורה והתניידות חלופיים לרכב פרטי.
במסגרת חוק ההסדרים נקבע, שעל רשויות מקומיות אשר בתחומן יותר מ-40,000 תושבים, וגובות תשלום ממבקרים, חל איסור לתת פטור לתושבים מתשלום אגרת חניה – אלא אם מדובר באזור החניה שבו הם מתגוררים. לכן, החל מינואר 2025, יידרשו נהגים ונהגות תושבי העיר לשלם עבור חניית רחוב שאינה באזור מגוריהם. מחוץ לאזור החניה תינתן ההנחה המרבית שחוק ההסדרים מתיר לתת לתושבים: 30%.
לצד החובה שהטילה המדינה על העירייה, חשוב להבין שזה לא כל הסיפור: ניהול משאב החניה הציבורי הוא גם כלי עבודה מרכזי במהלך התחבורתי, שמובילה עיריית תל אביב-יפו להיפוך פירמידת התנועה. זאת מכיוון שרק על ידי ניהול ביקוש לחניה וריסונו ברחוב, נוכל להשלים את פיתוח רשת האופניים, לייצר תחבורה ציבורית ברמה בין לאומית, לשדרג את תנאיי ההליכה ביצירת מדרכות רחבות ובנטיעת עצים, ובהוספת רחובות מוטי הליכה ועוד.
החל בינואר 2025 יידרשו תושבי ותושבות העיר לשלם עבור חניית רחוב שאינה באזור מגוריהם – כאמור, בהתאם לנדרש בהתאם לחוק ההסדרים.
לתושבים בעלי תו חניה, שחונים מחוץ לאזור החניה שלהם תינתן ההנחה המירבית שחוק ההסדרים מתיר לתת לתושבים: 30% מתעריף מבקר, והם ישלמו 8.70 ₪ במקום 12.40 ₪ לשעה במרכז העיר; ו-4.90 ₪ במקום 7 ₪ מחוץ למרכז העיר.
מספר אזורי החניה בעיר יוכפל. נכון להיום קיימים 7 אזורי חניה (5 אזורים ו- 2 תתי אזורים) ואלה ישונו ל-14 אזורים. דהיינו, לכל תו יהיו 13 אזורים שבהם חניה בכחול לבן תהיה בתשלום. מספר תווי החניה לכל משק בית יוגבל לשניים. החל בינואר 2025 תיגבה אגרה שנתית מתחדשת של 500 ₪ על כל תו חניה שני.
בחניוני אחוזות החוף – תעריפי החניה יעלו ב-25%, כך שמחיר שעתי יעמוד על 20 ₪ במקום 16 ₪; ומחיר יומי יעמוד 30 ₪ במקום 24 ₪. – המחיר הזה למבקרים, לא לתושבים. שעת הכניסה החד-פעמית לחניונים אלה בתור חניוני לילה תידחה משעה 16:00 לשעה 18:00.
יודגש כי שיעורי ההנחה לתושבי העיר בחניוני אחוזות החוף (75%) יישארו ללא שינוי, כך שהגידול בתעריף החניה השעתי עבור תושבי תל אביב-יפו יהיה 1 ₪ בלבד, ובתעריף החניה היומי 1.5 ₪. עדכון התעריפים נעשה תוך כדי הקפדה על כך שמחירי החניה יהיו זולים מאלה, שנדרשים בחניונים הסמוכים ותוך שמירה על תעריפים מוזלים עבור תושבות ותושבי העיר.
מהלך פרסום ממוקד, עם כל המידע הרלוונטי לכל אחד מאזורי החניה החדשים בעיר, יחל בקרוב.
כמה חודשים לפני כניסת העדכון לתוקף העירייה תוציא מידע מסודר לגבי החלוקה החדשה לאיזורי חניה בעיר, תהליך הרישום המחודש של הרכבים לצורך קבלת תו. הוא יתפרסם בכל הפלטפורמות העירוניות כולל שילוט חוצות, וואטסאפים, דיוור דיגיתל, אתר העירייה ורשתות חברתיות.
העדכון מגיע בעקבות החבות שהמדינה הטילה, במסגרת חוק ההסדרים של 2021, על רשויות מקומיות אשר בתחומן יותר מ-40,000 תושבים, והאיסור שחל על מתן פטור לתושבים מתשלום אגרת חניה, אלא אם מדובר באזור החניה, שבו הם מתגוררים. לחבות זו הוסיפה העירייה כמה פעולות משלימות, למימוש אופטימלי של המהלך לטובת תושבות ותושבי העיר.
החניה הציבורית בעיר שמצטופפת במהירות הייתה תמיד, ועדיין נשארת, משאב שבמחסור. במצב כיום, בו החניה ברחוב ניתנת בחינם לכל תושבי העיר ללא הגבלה, ישנם פערים גבוהים בין היצע לביקוש, בעיקר באזורים הפופולריים. בנוסף לכך, המצב מעודד "אחסון" של רכבים פרטיים ברחוב לתקופות זמן ארוכות וקיום משקי בית שיש בהם 3 תווי חניה – ואף הרבה יותר מכך. כך יורדים משמעותית התחלופה של החניה ברחוב, והיצע החניה הפנוי לתושבי האזור. התוצאה היא מסעות חיפוש ארוכים של חניה ברחובות העיר, הראשיים והקטנים כאחד, שיוצרים עומסי תנועה מיותרים ופליטות של מזהמים לאוויר.
את המצב המורכב הזה יש לנהל בצורה של מדיניות מסודרת מבוססת נתונים, שתווסת את הביקושים אל מול ההיצע, כפי שנעשה בכל הערים המתקדמות בעולם.
לצד אלה, עדכון המדיניות יביא לחלוקה הוגנת יותר של משאב החניה הציבורית המוגבל בעיר, ובכך יקל על תושבות ותושבי העיר במציאת חניה קרובה לבית. בנוסף לכך, הוא יסייע בעידוד השימוש באמצעי תחבורה חלופיים לרכב הפרטי בנסיעות פנים עירוניות, בהפחתת שיעורי הבעלות על רכב פרטי במרחבים, שבהם יש שירות טוב של תחבורה ציבורית ובהפחתת עומסי התנועה וזיהום האוויר.
כידוע, עיריית תל אביב-יפו נמצאת כעת בעיצומה של יישום תכנית עירונית כוללת לשיפור התחבורה וההתניידות בעיר, שמייצרת אלטרנטיבות יעילות, ירוקות ומתקדמות לרכב הפרטי.
גולת הכותרת היא תכנית אסטרטגית לשיפור שירות התחבורה הציבורית. כבר עכשיו יש בעיר 73 ק"מ של נתיבים ייעודיים לאוטובוסים (הכי הרבה במדינת ישראל), צי גדול של אוטובוסים חשמליים שקטים וירוקים, ומגוון של קווים שפועלים בתדירות גבוהה ומאפשרים נגישות טובה לאיזורי הביקוש. בנוסף, הקו האדום של הרכבת הקלה כבר פועל ואליו יצטרפו בעוד כמה שנים הקווים הירוק והסגול. אבל זה עוד לא הכל: התכנית האסטרגית שמובילה העירייה תביא אותנו למצב שבו בעוד כמה שנים תהיה בעיר רשת תחבורה ציבורית מחוברת, היררכית, שכוללת רכבות קלות, 120 ק"מ של נת"צים, נתיבים מהירים שמחברים את תל אביב יפו עם ערי המעטפת בשאטלים, מתחמי מעבר מסודרים ועוד.
עבור הולכי הרגל, העירייה מבצעת מגוון פעולות ליצירת מרחבי הליכה בטוחים ונעימים גם למעבר וגם לשהייה באוויר הפתוח: פינוי והרחבת מדרכות, הצללה, שיפור זמני החציה ברמזורים להולכי רגל, יצירת הפרדה ברורה בין המדרכה לשבילי אופניים ועוד.
הכלים הדו-גלגליים הם כעת אמצעי תחבורה חשוב ומרכזי בעיר. רשת שבילי האופניים מונה כעת 183 ק"מ (לקראת יעד של 250 ק"מ בעוד כמה שנים) ומאפשרת לרכוב בנוחות, במהירות ובבטחה. במקביל אנחנו ממשיכים לקבוע עקרונות מחייבים להסדרת התנהלותם במרחב הציבורי ולשיפור תרבות הרכיבה בעיר.
בשלוש השנים האחרונות אנו עדים לשינויים משמעותיים בהרגלי הנסיעה של תושבי העיר ושימוש גדל באמצעים חלופיים. כבר היום יותר ממחצית התושבים בוחרים להתנייד לעבודה באמצעים חלופיים לרכב הפרטיים, ואנו צופים שנתון זה ילך ויגדל ככל שמערכות התחבורה בעיר ימשיכו להתחבר ולהשתפר.