עדכון אחרון ב – יום ראשון, 8 ספטמבר 2024, 9:29 על ידי חדשות תל אביב
בית משפט השלום בתל אביב פסק לאחרונה כי עיריית תל אביב-יפו תפצה אישה עולה חדשה בכ-80 אלף שקל בעקבות עיקול לא חוקי על חשבון הבנק שלה, שנגרם בשל חוב ארנונה על נכס שבו לא החזיקה כלל. האישה, שסבלה מהידרדרות כלכלית ונפשית עקב העיקול שנמשך במשך שנים, לא הצליחה לשכנע את העירייה לבטל את החוב למרות ניסיונות חוזרים ונשנים.
הסיפור החל ב-2009 כאשר חשבון הבנק של האישה עוקל. לאחר בירור, היא גילתה כי עיריית תל אביב-יפו הפעילה נגדה הליכי גבייה מנהלית על חוב ארנונה שנצבר לכאורה עבור דירה בת 100 מ"ר בעיר. האישה טענה כי מעולם לא החזיקה בנכס זה וכי באותה תקופה היא התגוררה בפרדס כץ בבני ברק, אך ניסיונותיה להסביר את המצב לעירייה נתקלו בסירוב.
האישה סיפרה שתעודת הזהות שלה נגנבה, וכי ככל הנראה מישהו אחר רשם את שמה כמחזיקה של הנכס המדובר. למרות שהגישה השגה עם הוכחות, כולל הסכמי השכירות שלה ותלונה במשטרה על גניבת התעודה, העירייה דחתה את טענותיה במכתב לקוני. ערעור נוסף שהגישה נדחה גם הוא, כאשר העירייה טענה כי היא לא התייצבה לדיון, אף שהיא סיפרה שהגיעה אך לא הותר לה להיכנס.
במהלך השנים בהן נמשך העיקול, האישה לא יכלה לקבל משכורת, לשכור דירה, לעשות ביטוח רפואי או טיפול שיניים, ולמעשה חייה השתבשו לחלוטין. היא תיארה את מצבה הנפשי הקשה בעקבות המצב ואף סיפרה שבתקופת הקורונה שקלה לסיים את חייה.
השופט גיא הימן, שהכריע בתיק, מתח ביקורת חריפה על העירייה. הוא תיאר את התנהלותה כ"אטימות, התנשאות וערלות לב", וציין כי לא היה לעירייה דבר להציג מלבד עצם קיום החוב, בעוד שעדות התובעת נתמכה במסמכים ונתפסה כאמינה. השופט חייב את העירייה להשיב לה כ-4,000 שקל שנגבו ממנה, בתוספת ריבית והצמדה, ולשלם פיצוי על עוגמת הנפש בסך 35.5 אלף שקל. בנוסף, חויבה העירייה לשלם הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך כ-33.8 אלף שקל.
הפסיקה הזו ממחישה את הקשיים שעמם מתמודדים אנשים מול מנגנונים בירוקרטיים גדולים, ואת הפגיעה הקשה שיכולה להיגרם בשל טעות מנהלית ואטימות מצד הרשויות.