עיריית תל אביב בחוסר רגישות התעקשה לקנוס ניצולת נובה

בית משפט

מקרה משפטי חריג בתל אביב מעלה לדיון את גבולות האחריות הרשותית אל מול מצוקתם הייחודית של נפגעי פעולות טרור. שופט בית המשפט נזף בעירייה על דרישתה לגבות קנס מלא מניצולת מתקפת השבעה באוקטובר, והורה להפחיתו לסכום סמלי בלבד, תוך הדגשת נסיבות חריגות ויוצאות דופן.

מקרה ייחודי: קנס תנועה לניצולת הטבח

פרשה משפטית יוצאת דופן עלתה לדיון בבית המשפט בתל אביב, ועוררה הדים סביב סוגיית ההתייחסות של רשויות המדינה לאזרחים שנפגעו קשות במתקפת השבעה באוקטובר 2023. במרכז הפרשה עומדת צעירה שנפגעה באורח אנוש במסיבת “נובה” ונותרה עם נכות משמעותית של 86%, הן פיזית והן נפשית. הצעירה נקנסה על ידי עיריית תל אביב בגין עבירת רכיבה על אופניים ללא חבישת קסדה – עבירה שבוצעה זמן קצר לפני פרוץ מתקפת הטרור.

למרות שהוצגו בפני הרשות המקומית מסמכים מפורטים המעידים על מצבה הקשה של הניצולה, לרבות פגיעותיה הנרחבות בעקבות אירועי הטרור, עיריית תל אביב התעקשה לאורך כל ההליך המשפפטי על הטלת הקנס המקורי במלואו. לדיון המשפטי לא יכלה הצעירה להגיע בשל מצבה, ואמה הופיעה במקומה והציגה את נסיבותיה המורכבות. המקרה מדגיש את המתח שבין יישום קפדני של הוראות החוק לבין הצורך בגילוי רגישות וחמלה במצבים קיצוניים.

בירוקרטיה מול חמלה: החלטת השופט והנסיבות המיוחדות

הדיון המשפטי הגיע לשיאו בהחלטה נחרצת של השופט משה סרוגוביץ’, אשר מתח ביקורת על עמדת עיריית תל אביב. בפסיקתו, כתב השופט כי אם המקרה הנדון אינו מהווה “נסיבות מיוחדות המצדיקות הקלה”, אזי קשה למצוא תיק אחר שיעמוד בקריטריונים אלו. לדעתו, העובדה שהנאשמת הודתה באשמתה בכתב וביקשה התחשבות, יחד עם נסיבות חייה הטרגיות שלאחר העבירה, מצדיקות הפחתה משמעותית בגובה הקנס.

השופט הדגיש כי מי שניצל מאירועי השבעה באוקטובר ראוי למלוא התחשבותו של בית המשפט, בוודאי בעבירת ברירת משפט שבוצעה קודם לאותם אירועים מכוננים. בסופו של דבר, הורה השופט על הפחתת הקנס לסכום סמלי במיוחד – חמישה שקלים בלבד – כשהוא מדגיש את העובדה כי אלו נסיבות “מיוחדות וחריגות” המצדיקות צעד דרסטי שכזה. פסיקה זו משמשת תזכורת לחשיבות הגמישות השיפוטית אל מול נוקשות בירוקרטית.

נפגעי טרור: התמודדות יומיומית עם פצעים גלויים ונסתרים

המקרה המדובר שופך אור על המאבק המתמשך של נפגעי מתקפת השבעה באוקטובר. ניצולי הטבח, בהם ניצולי מסיבת ה”נובה”, מתמודדים עם פגיעות פיזיות קשות, אך גם עם טראומה נפשית עמוקה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), דיכאון, חרדה וקשיי תפקוד יומיומיים. שיקום נפגעי טרור הוא תהליך ממושך ומורכב, הדורש סיוע רב-מערכתי הכולל טיפול רפואי, פסיכולוגי, סוציאלי ותמיכה כלכלית.

מצבה של הצעירה, עם 86% נכות, ממחיש את היקף הפגיעה והאתגרים העצומים העומדים בפני הניצולים. קריאת השופט לעירייה לגלות התחשבות מהווה קריאה רחבה יותר לחברה כולה ולרשויותיה, להכיר במצבם הייחודי של נפגעי טרור ולהתאים את ההתנהלות כלפיהם. התמודדות עם בירוקרטיה נוקשה, כפי שחוותה משפחת הניצולה, עלולה להוסיף נטל כבד על מי שנמצאים ממילא במצוקה עמוקה.

עיריית תל אביב: איזון בין אכיפה לשיקול דעת

תגובתה הרשמית של עיריית תל אביב למקרה ציינה כי מתוך התחשבות בנסיבות ובמצבה של מבצעת העבירה, הוצע לאמה להפחית את גובה הקנס. אולם, האם סירבה להצעה זו. העירייה הדגישה כי מדובר בעבירה המוגדרת כמסכנת חיים – רכיבה ללא חבישת קסדה – וכי היא בוצעה לפני אירועי השבעה באוקטובר. עוד נמסר, כי שמירה על הסדר הציבורי ועל בטיחות התושבים היא חובתה העליונה של הרשות המקומית.

עמדת העירייה משקפת את הדילמה המובנית בין הצורך לאכוף את החוק ולשמור על הסדר הציבורי, לבין הצורך לגלות גמישות ורגישות במקרים חריגים. במקרים של עבירות מסכנות חיים, כמו אי-חבישת קסדה, הרשויות מחויבות לאכוף את התקנות מתוך דאגה לבריאות הציבור ובטיחותו. אולם, מקרה זה מצביע על חשיבות הפעלת שיקול דעת והתאמת המדיניות לנסיבות קיצוניות, במיוחד כאשר מדובר באזרחים שנפגעו באסון לאומי.

כתיבת תגובה

חדשות