עדכון אחרון ב – יום שני, 30 ספטמבר 2024, 6:41 על ידי חדשות תל אביב
לקראת חגי תשרי 2024, פרסמה עיריית תל אביב-יפו הנחיות חדשות ומפורטות לתפילות במרחב הציבורי בעיר, שבמסגרתן נקבע כי לא תתאפשר הפרדה מגדרית פיזית במרחבים הציבוריים. ההפרדה הפיזית, הנעשית באמצעות מחיצה, לא תורשה במסגרת אירועים ציבוריים כלשהם בעיר, לרבות תפילות במהלך החגים. ההנחיות הללו מגיעות לאחר דיונים ארוכים בנושא, ולאור אירועים קודמים שהעלו שאלות בנוגע לאופי השימוש במרחב הציבורי לצרכים דתיים.
על פי ההודעה שפורסמה מטעם העירייה, לכל תושבי תל אביב-יפו, בין אם הם מסורתיים, דתיים או חילונים, שמורה הזכות להתפלל היכן שהם רוצים – בביתם, בבתי הכנסת הרבים בעיר, ואף במרחב הציבורי. העירייה מדגישה כי היא תומכת בחופש הדת ומספקת מענה לתושבים הדתיים בכל ימות השנה, כולל בהקמת אוהלי תפילה מיוחדים ביום כיפור. כמו כן, העירייה מציינת כי בשנים האחרונות תפילות רבות התקיימו במרחב הציבורי, במיוחד בתקופת הקורונה, כאשר מרחבים סגורים לא היו זמינים.
בהודעה העירונית צוין כי תל אביב-יפו תמיד הייתה ותמשיך להיות עיר פלורליסטית ושוויונית, המתאימה את עצמה לצרכים הדתיים והחברתיים של תושביה, תוך שמירה על עקרונות השוויון וזכויות הפרט. עם זאת, העירייה עומדת על כך שהמרחב הציבורי צריך להישאר פתוח ונגיש לכלל הציבור, ולכן לא תתאפשר הפרדה פיזית מגדרית, מה שעלול ליצור פגיעה בשימוש השוויוני במרחב זה. ההנחיות החדשות מתבססות על החלטות שהתקבלו בבית המשפט בנוגע לשימוש במרחב הציבורי בתל אביב, והן עולות בקנה אחד עם ערכים שהעירייה מקדמת, כמו שוויון, סובלנות וזכויות פרט.
העירייה גם מתמודדת עם הטענות שהועלו מצד קבוצות שונות, שטענו כי יש איסור על קיום תפילות במרחב הציבורי. בהודעתה היא מציינת שמדובר בפייק ניוז, ומוסיפה שהעירייה מאפשרת תפילות במרחבים ציבוריים לאורך כל השנה, ובמיוחד במהלך חגי ישראל. גם ביום כיפור, כאמור, העירייה מספקת פתרונות לתפילות באמצעות הקמת אוהלים גדולים במרחב הציבורי מחוץ לבתי הכנסת.
בנוגע להפרדה מגדרית, העירייה מבהירה כי אין כל בעיה עם כך שאנשים יבחרו להתפלל בנפרד – גברים ונשים – כל עוד ההפרדה אינה נעשית באמצעות מחיצה פיזית. העירייה מכנה זאת "הפרדה וולונטרית", המאפשרת לכל אדם לעמוד במקום שהוא או היא בוחרים בו, אך ללא הקמת מחיצות במרחב הציבורי.
ההודעה הסתיימה באזהרה חשובה: "אם נאפשר הפרדה מגדרית פיזית במרחב הציבורי, אנו עלולים למצוא את עצמנו במדרון חלקלק שיאפשר הפרדות נוספות, כמו למשל באוטובוסים. אנחנו חייבים לשאול את עצמנו היכן עובר הגבול, וכיצד נוכל להבטיח שמרחב ציבורי יישאר נגיש לכולם".
עיריית תל אביב-יפו תמשיך לפעול על פי ערכי השוויון והפלורליזם, במטרה לשמור על המרחב הציבורי כשטח פתוח לכולם, תוך שמירה על איזון בין הצרכים השונים של תושביה.