עדכון אחרון ב – יום שני, 1 יולי 2024, 6:38 על ידי חדשות תל אביב
החל מה-1.8.2024 חלה חובת רישום כלי תעבורה קלה (אופניים חשמליים וקורקינט חשמלי). כל המידע שחשוב שתדעו.
רישום לאופניים חשמליים ולקורקינט חשמלי
ביום 18.12.2023 ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה תיקון לתקנות התעבורה של משרד התחבורה שנועדו להסדיר את רישומם של כלים ממונעים קלים – אופניים וקורקינטים חשמליים. כניסת החוק לתוקף- 1.8.2024.
בהתאם לתיקון, בעלי אופניים וקורקינטים חשמליים המורשים לרכוב (מעל גיל 16 ועברו מבחן כשירות לרכיבה או תאוריה לנהיגה) יחוייבו ברישום במאגר רשות הרישוי ובהתקנת לוחית זיהוי על הכלים. מספר הרישוי יהיה אישי לרוכב, וניתן יהיה להעבירו מכלי לכלי, אך לא מאדם לאדם.
מדוע חוקק החוק?
בעקבות ריבוי מספר הכלים החשמליים, תנועתם ומעורבותם בתאונות דרכים, נוצר צורך להסדירם בחוק. במרחב הציבורי (בעיקר בערים הצפופות שם מפגשים רבים של משתמשי דרך שונים), נדרשת יצירת הפרדה בין הכלים החשמליים לשאר משתמשי הדרך, כמו הולכי הרגל. כדי למנוע ספק בהגדרת הכלים החשמליים ובאילו דרכים מותר לרכוב בהן ובאילו לא, הוחלט להוסיף אותם למאגר כלי הרכב הרשמיים של מדינת ישראל, ומכאן נדרש לרשום אותם במערכות הרישוי של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים. בעקבות רישום זה, יהיה ברור כי המדרכה שייכת להולכי הרגל בלבד ואין לרכוב עליה עם כלי בעל לוחית רישוי. כאמור, ניתן יהיה לרכוב בדרכים המוגדרות לכך, כמו שבילי אופניים.
מהם נתוני ההיפגעות בתאונות במעורבות כלים חשמליים?
לפי נתוני מרשם הטראומה במכון גרטנר ונתוני המשטרה, עולה כי בין השנים 2021-2015 נצפתה עלייה בהיפגעות החמורה של רוכבי כלי רכב זעירים. עלייה זו ממוקדת בעיקר ברוכבי הכלים החשמליים, כאשר בשנים אלו גדל מספר רוכבי הכלים הזעירים החשמליים בישראל שנפצעו באופן קשה או קטלני פי 4.3. בניגוד לכך מספר רוכבי האופניים שאינם חשמליים שנפצעים באופן קשה או קטלני נותר יציב יחסית לאורך תקופת ההשוואה. יש לציין שגדלה גם כמות תאונות הדרכים במעורבות כלים חשמליים עם הולכי רגל, עד כדי מספר רב של הולכי רגל נפגעים ביום, אשר פונו לבתי חולים במצב רפואי הדורש מיון ואף ניתוח.
למה נדרש לאכוף את הכלים החשמליים?
הגידול במספר הכלים החשמליים ותנועתם, כמו שליחויות כעבודה, יחד עם עלייה במספר תאונות הדרכים הבהירו את הצורך להחשיבם כמשתמשי דרך לכל דבר ועניין. למשל, נסיעה או חניית כלים חשמליים על המדרכה היא מנוגדת לחוק, אך במקביל עלה הספק האם כלים אלו מורשים לנסוע על הכביש או לא. כך נוצר בלבול תחבורתי, רוכבי כלים חשמליים רכבו על המדרכות וחלה עלייה במספר התאונות בינם לבין הולכי רגל. בנוסף לעלייה במעורבות בתאונות, עלו תהיות על האחריות לגרימת תאונות. לדוגמא, האם רוכבי הכלים החשמליים נחשבים לנוהגים בכלי רכב או האם הם נחשבים לרוכבי כלי דו-גלגלי לא ממונע כמו אופניים רגילים ובכך לייחס את מידת האחריות, התנהלות ופיצויים במקרה של גרימה לתאונה או היפגעות בתאונה. רישוי הכלים החשמליים יאפשר להסדיר את הנושא ויביא למניעת עבירות ואי-נעימויות כגון תאונות "פגע-וברח" עם כלי תחבורה אחרים או עם הולכי רגל.
האם החוק יפחית את תאונות הדרכים?
עד היום אין נתונים סטטיסטיים בנושא, מכיוון שפרוייקט רישוי הכלים החשמליים לא בוצע במדינות אחרות, וישראל היא החלוצה ברעיון. למשל, אנגליה מנעה את ייבוא הכלים הללו מלכתחילה. בצרפת ייבאו אותם, לאחר מכן ביטלו את חוקיותם ואז אסרו על שימושם לחלוטין. עוד, ככלל באירופה, רישוי כזה יידרש לביצוע בכל המדינות החברות באיחוד האירופי כגוף אחד – מאמץ גדול והקדשת משאבים רבים.
שיטת הרישוי הישראלית צפוייה להקטין את מעורבותם בתאונות דרכים בשני מובנים עיקריים: ראשית, התקנת לוחיות הרישוי תסיר את אנונימיות הרוכבים, תבהיר את זהותם ובכך תרתיע מביצוע עבירות. שנית, ההבהרה כי כלים אלו הם כלי רכב לכל דבר ועניין ואינם מורשים לנסוע על המדרכה, אלא רק בדרכים המיועדות כמו שבילי אופניים, תיצור הפרדה פיזית בינם לבין הולכי הרגל ובכך תוכל להפחית את מספר תאונות הדרכים של כלים חשמליים עם הולכי רגל.
האם רישוי הכלים החשמליים הוא "חוק תל אביב"?
לא. אמנם בגוש דן בכלל ובתל אביב בפרט קיימת תנועה ערה וסואנת של כלים חשמליים, גם פרטיים וגם שיתופיים להשכרה, אך החוק חל בכל המדינה. בדומה לאכיפת רישיון כל הרכבים הממונעים, יש להתקין לוחית רישוי על כל כלי חשמלי ובכל אזור גיאוגרפי בארץ.
האם לוחית הרישוי מגדירה את רוכבי הכלים חשמליים כנהגים בכלי ממונע בכל מובן?
כן. רישוי הכלים החשמליים יגדיל את אחריות הרוכבים והבקרה עליהם תגדל גם כן. למשל, ביצוע עבירות תנועה, כמו רכיבה על המדרכה, מהירות הנסיעה מופרזת, תחזוקה מכאנית ואחריות בגרימת תאונות דרכים ופגיעה בהולכי רגל ומשתמשי דרך נוספים – האחריות תהיה על רוכב הכלי החשמלי וזהותו תהיה ידועה לפי מספר הרישוי. הדבר נכון גם לכלים חשמליים פרטיים וגם לשיתופיים, כמו קורקינטים ואופניים להשכרה.
מהו העונש/קנס לרוכב שייתפס ללא לוחית?
משרד התחבורה גיבש תיקון לתקנות התעבורה לפיו, מוצע כי בשנה הראשונה (החל מה-1.8.2024) הקנס יעמוד על 100₪, עקב הצורך לתת לציבור זמן להכיר את החובות החדשות המוטלות עליו ולהיערך לעמידה בהן בלי לשאת בנטל עונשי כבד.
לאחר השנה הראשונה ואילך הקנס יהיה 750₪, לאור החשיבות הרבה שמייחסת הממשלה לאפשרות לזהות את הכלים. זיהוי הכלים יאפשר אכיפה של עבירות הרכיבה השונות (כגון רכיבה על מדרכה) או איתור נוהג שהיה מעורב בתאונה, גם אם נמלט.
התיקון כפוף לאישור של ועדת הכלכלה. גם כאן, ככל שיתקיים דיון בוועדת הכלכלה בנושא וכן יבוצע התיקון לתקנות – ייצא עדכון מסודר.
מי יאכפו את נושא רישום הכלים?
נכון לכניסת החוק לתוקף, רק שוטרים. אמנם, הכוונה היא שגם פקחים יוסמכו בעתיד לאכוף עבירה של אי התקנת לוחית זיהוי (כפוף לאישור ועדת הכלכלה). ככל שיתקיים דיון בוועדת הכלכלה בנושא – ייצא עדכון מסודר לציבור.
האם הקנסות הקיימים על ביצוע עבירות כמו אי חבישת קסדה (1,000₪) ישתנו או יישארו זהים לעכשיו?
אין שינוי בקנסות הנוכחיים.
האם ניתן לתת דו"חות ולקנוס קטינים?
גיל הוצאת תעודת זהות בישראל הוא 16, לכן ניתן לתת דו"ח לקטינים מתחת לגיל 18.
האם ניתן להעביר לוחית רישוי בין כלים חשמליים שונים?
כן. לוחית הרישוי החדשה היא על שם הרוכב. לכן, אם ברשות הרוכב מספר כלים, ביכולתו לרכוב על כל אחד מהם עם אותה לוחית הרשומה על שמו. ניתן לרשום עד 20 כלים ברישום אחד.
כיצד יעבוד רישוי הכלים החשמליים השיתופיים להשכרה?
בדומה להשכרת רכב שיתופי, לכלי החשמלי השיתופי להשכרה תהיה לוחית הרישוי אורגנית שלו ובמהלך תהליך הרישום להשכרה בו המשכיר יזין את פרטיו במערכת, יהיה ידוע בכל רגע נתון מיהו הרוכב.
האם הכלים החשמליים יידרשו בביטוח חובה/צד ג/מקיף?
לא, הכלים החשמליים לא יידרוש בביטוח.
מהו מחיר הנפקת לוחית רישוי לכלי חשמלי ממונע?
70₪.
אנו מזכירים שהרכיבה על כלים חשמליים מותרת רק למי שברשותו רישיון נהיגה, או למי שעבר בהצלחה מבחן תיאוריה רגיל, או בחינה ייעודית לרכיבה. הרכיבה מותרת בשבילי אופניים (או בכביש אם אין שביל). הקפידו על חבישת קסדה בכל רכיבה.
פרטים נוספים, הרשמה והנפקת לוחית רישוי לכלים חשמליים באתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים.