שיבושים במערכת החינוך בתל אביב: מחאת המורים נמשכת

בית ספר

עדכון אחרון ב – יום שני, 5 מאי 2025, 19:15 על ידי חדשות תל אביב

למרות הסכם שנחתם בין הסתדרות המורים למשרד האוצר, מורים רבים בתל אביב ובערים נוספות נקטו ב”שביתה איטלקית” באמצעות הצהרות מחלה, מה שגרם לשיבושים נרחבים בלימודים בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים.

מחאה לא מאורגנת מערערת את שגרת הלימודים בעיר

מערכת החינוך בתל אביב-יפו התמודדה בימים האחרונים עם מחאה בלתי שגרתית מצד חלק מעובדי ההוראה, שהובילה לשיבושים בפעילותם של מוסדות חינוך רבים ברחבי העיר. המחאה, שבאה לידי ביטוי בהיעדרות מאורגנת של מורים וגננות מעבודתם, התקיימה למרות היעדר הכרזת שביתה רשמית מצד ארגון המורים היציג. תופעה זו, המכונה לעיתים “שביתה איטלקית” או “שביתת מחלה”, יצרה בלבול וקשיים עבור אלפי הורים ותלמידים, והדגישה את התסכול העמוק הרווח בקרב חלקים ממגזר ההוראה, גם לאחר חתימת הסכמים מול משרד האוצר.

היעדרות המונית והיקף השיבושים במוסדות החינוך

ביום ראשון, ה-4 במאי 2025, התקיימה שביתה חלקית במערכת החינוך, שאושרה על ידי בית הדין לעבודה להימשך עד השעה 10:00 בבוקר אולם המחאה לא הסתיימה בשעה היעודה, ובמהלך יום ראשון וביום שני, ה-5 במאי 2025, נרשמו היעדרויות נרחבות של מורים וגננות ברחבי הארץ בכלל ובתל אביב בפרט, על רקע “הצהרות מחלה” המוניות. על פי הערכות שונות, אלפי מורים וגננות נעדרו מעבודתם בטענה למחלה  בהיקף ארצי דובר על כ-10% מעובדי ההוראה, מה שמתרגם לכ-17 עד 20 אלף מורים וגננות. בתל אביב לבדה, הובילה מחאת ה”חולים” לסגירתם של 218 גני ילדים ויותר מ-50 בתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים ביום שני, ה-5 במאי  היעדרותם של מאות מורים וגננות מהעבודה בפועל שיתקה למעשה את הלימודים במוסדות חינוך אלו, והותירה הורים רבים ללא פתרון לילדיהם.

הרקע למחאה: חוסר שביעות רצון מההסכם עם האוצר

גל ה”מחלות” המסתורי פשט בקרב עובדי ההוראה זמן קצר לאחר שהסתדרות המורים הודיעה על הגעה להסכם עם משרד האוצר בנוגע לקיצוץ בשכרם. המאבק הראשוני נסוב סביב החלטה על קיצוץ רוחבי של 3.3% בשכר עובדי המגזר הציבורי, שנגזר גם על עובדי ההוראה. הסתדרות המורים ניהלה משא ומתן מול האוצר במטרה לצמצם את הפגיעה בשכר המורים או לקבל פיצוי הולם בדומה למגזרים ציבוריים אחרים  ביום ראשון, ה-4 במאי 2025, אכן הושגו הסכמות לפיהן הקיצוץ בשכר יופחת מ-3.3% ל-0.95% החל ממשכורת חודש מאי ועד סוף דצמבר 2025  אולם, על פי דיווחים שונים, הקיצוץ שהופחת לכאורה בשכר הברוטו הגיע למעשה על חשבון ויתור על הטבות עתידיות, קידום בדרגות וותק, וגמולי תפקיד. עובדי הוראה רבים חשו כי ההסכם אינו מיטיב עמם וכי מדובר ב”לעג לרש”, מאחר ולטענתם הפגיעה בשכר נותרה משמעותית, כ-86 שקלים למורה מתחיל ועד כ-270 שקלים למורה ותיק בחודש. אי שביעות רצון זו מהתוכן הסופי של ההסכם היא שהובילה למחאת ה”מחלה” הלא מאורגנת.

המורים פועלים בניגוד להנחיית הארגון היציג

אחד ההיבטים המפתיעים והבולטים במחאה הנוכחית הוא העובדה שהיא מתרחשת באופן אוטונומי, כאשר חלק ניכר מהמורים והגננות בחרו לנקוט בצעדים ארגוניים גם לאחר שהסתדרות המורים, הארגון היציג שלהם, הודיעה על הגעה להסכם וקראה לחזרה לשגרה, מזכ”לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, בירכה על ההסכם שהושג וטענה כי הוא “תיקן את האפליה” כלפי עובדי ההוראה, אך עמדתה זו לא התקבלה על ידי רבים בשטח. מורים רבים חשו כי ההסכם אינו מייצג אותם וכי הארגון היציג אינו קשוב מספיק לתסכולם. תחושתם הייתה “זה אנחנו למען עצמנו. אין מי שידאג לנו” . תופעה זו, בה עובדי הוראה פועלים בניגוד להנחיה ברורה של הארגון היציג שלהם, נחשבת לחדשה ומעוררת שאלות לגבי יחסי הכוחות והייצוג במגזר ההוראה. ההודעות על הצהרות מחלה הופצו בין המורים באופן עצמאי, בין היתר באמצעות קבוצות ווטסאפ.

תגובת משרד החינוך, האוצר ומערכת המשפט

היעדרותם ההמונית של המורים והגננות הובילה לתגובות מצד גורמים שונים במערכת. משרד החינוך, ששר החינוך יואב קיש הביע קודם לכן תמיכה במאבק המורים כ”מוצדק לחלוטין”  יאלץ להתמודד עם כאוס במערכת. על פי דיווחים, בכירים במשרד החינוך התייחסו בחומרה להיעדרות המורים בניגוד להסכם ולצו בית המשפט. במשרד האוצר ביקרו בחריפות את המורים, טענו כי מדובר ב”גניבה” וכי יינקטו צעדים לממש הפחתת שכר למי שייעדר.  משרד החינוך גם הודיע כי היעדרות על בסיס הצהרת מחלה לא תוכר ככזו, ומורים שייעדרו יוזמנו לשימוע. הממשלה אף פנתה לבית הדין לעבודה בבקשה לצו מניעה נגד השביתה. בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו דן בנושא והחליט ביום ראשון, ה-4 במאי, לאסור צעדים ארגוניים החל מהשעה 10:00 בבוקר באותו יום, לאחר שאישר שביתה מוגבלת עד לשעה זו 

תמיכת הורים והשלכות על התלמידים

אחד ההיבטים המעניינים במחאה הנוכחית הוא עמדת ההורים. בעוד שהנהגת ההורים הארצית התנגדה להמשך השביתה לאחר חתימת ההסכם וקראה לחזרה מלאה לשגרה, בשטח, בקרב הורים רבים בתל אביב ובערים נוספות, נרשמה עמדה מורכבת יותר. הורים רבים הביעו הבנה למאבקם של המורים ולתסכולם נוכח תנאי שכרם, וטענו כי המאבק של המורים מוצדק. עם זאת, התסכול וחוסר הוודאות שנגרמו בעקבות ההודעות המאוחרות על ביטול הלימודים והצורך למצוא סידור לילדים באופן מיידי, העיקו על רבים. הורים מצאו את עצמם בין הפטיש לסדן, בין התמיכה העקרונית במורים לבין הקושי הלוגיסטי והפגיעה בשגרת יומם.

צפי להמשך השיבושים והלחץ על המדינה

עובדי הוראה רבים הודיעו למנהלי בתי הספר והגנים כי בכוונתם להמשיך בהיעדרותם גם ביום שני, ה-5 במאי 2025, ואף בימים שלאחר מכן, כחלק מהמחאה המתמשכת. הודעות אלו, שנשלחו בשעות הערב, הגבירו את חוסר הוודאות לקראת פתיחת יום הלימודים והעידו על כך שהמחאה אינה דועכת. למעשה, נראה כי המורים מפעילים לחץ ישיר על המדינה ועל משרד האוצר, במטרה להשיג תנאים טובים יותר, או לפחות פיצוי הולם יותר לפגיעה בשכרם, וזאת למרות ההסכם הקיים. התופעה של שביתה שקטה באמצעות הצהרות מחלה, המתרחשת ללא גיבוי מלא של הארגון היציג וזוכה לתמיכה מעורבת בקרב ההורים, מעידה על שינויים בדפוסי המאבק של עובדי ההוראה ועל הצורך של מקבלי ההחלטות במציאת פתרונות שיזכו לאמון ושביעות רצון רחבים יותר במערכת החינוך. המחאה המתמשכת בתל אביב ובערים נוספות מצביעה על כך שהדרך להשגת יציבות ושקט במערכת החינוך עודנה ארוכה.


לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשות

לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא