עדכון אחרון ב – יום שלישי, 6 מאי 2025, 21:54 על ידי חדשות תל אביב
בתי ספר וגני ילדים בתל אביב ובערים נוספות במרכז הארץ התמודדו היום (שלישי) עם שיבושים בפעילות, כאשר 17% מהמוסדות בתל אביב שבתו עקב היעדרות מורים המוחים על תנאי שכרם ומאיימים בצעדי מחאה חריפים נוספים.
גל היעדרויות המורים מתרחב: תל אביב במרכז האירועים
מערכת החינוך בישראל ממשיכה להתמודד זה היום השלישי ברציפות עם גל של היעדרויות מורים, הנוקטים בצעדי מחאה על רקע אי שביעות רצון מהסכם שכר עדכני. תופעה זו, המכונה לעיתים “שביתה איטלקית” וכוללת דיווחים המוניים על מחלה, גורמת לשיבושים נרחבים ברחבי הארץ, ובפרט בערים במרכז. בתל אביב-יפו, עיר מרכזית שמושפעת באופן ניכר מהמחאה, דווח היום (שלישי, 6 במאי 2025) כי 17% מבתי הספר בעיר שבתו, כלומר לא התקיימו בהם לימודים כסדרם בשל היעדרות מורים. נתון זה מצטרף לדיווחים על אלפי מורים ברחבי המדינה שהודיעו על מחלה, בעיקר באזור המרכז ובשרון, והובילו לבקשות מחלק מבתי הספר להורים שלא לשלוח את ילדיהם עקב מחסור בצוות הוראה. ההערכה היא כי גם מחר (רביעי, 7 במאי 2025) צפויה היעדרות המונית של מורים וגננות, ובפרט בערים המרכזיות.
חוסר שביעות רצון למרות הסכם האוצר והסתדרות המורים
הרקע למחאה הנוכחית נעוץ בחוסר שביעות רצון בקרב חלקים נרחבים מסגל ההוראה מהסכם שכר שנחתם ביום ראשון האחרון בין הסתדרות המורים לבין משרד האוצר. ההסכם התייחס לקיצוץ רוחבי שהוטל על עובדי מדינה, וקבע כי הפחתת השכר למורים תצומצם מ-3.3% ל-0.95%. היתרה אמורה להיות “מושלמת” באמצעות הקפאת דרגות וגמולים. אולם, לטענת ראשי מטה המאבק של המורים המובילים את ההיעדרויות, הסכם זה אינו מספק את דרישותיהם ופוגע בפועל בתנאי שכרם. הם גורסים כי ההסכם שנחתם הוא רק “טיוטת מתווה” ואינו סופי, ודורשים את ביטולו המוחלט או פתיחת משא ומתן מחודש ומהותי על תנאי העסקתם.
איום בהתפטרות המונית והחרפת צעדים
מטה המאבק של המורים המוחים, הפועל באופן עצמאי למעשה מול הסתדרות המורים, הודיע אמש על כוונתו להחריף את צעדיו. זאת, לאחר שלטענתם מזכ”לית הסתדרות המורים, יפה בן-דויד, לא נענתה לדרישתם להיפגש עמם עד השעה 18:00. כצעד של לחץ והפעלת השפעה, הצהירו פעילי המטה כי ברשותם חתימות של כ-2,100 מורים וכ-50 גננות על מכתבי התפטרות. הם מאיימים כי מכתבים אלו יוגשו באופן מתואם וייכנסו לתוקף ביום אחד, במידה שלא יושגו דרישותיהם לביטול הקיצוץ או לפתיחת משא ומתן מחודש. איום זה בהתפטרות קולקטיבית בהיקף נרחב נתפס כאיום משמעותי על יציבות מערכת החינוך.
קריאות למורים והסיוע המשפטי של ארגון המורים העל-יסודיים
מטה המאבק מעביר מסרים ברורים למורים המשתתפים בהיעדרויות, וקורא להם להמשיך במחאה ולא לחשוש מאיומים על זימונים לשימועים או ניכוי שכר. עבור מורים שעלולים לסיים את ימי המחלה הצבורים שלהם, מוצע לעשות שימוש בזכות החוקית לימי מחלת ילד. לטענת המטה, חוות דעת משפטיות תומכות בעמדה לפיה אין לנכות שכר למורה שהציג אישור מחלה תקף.
במקביל, ארגון המורים העל-יסודיים, ארגון יציג נוסף במערכת החינוך, הודיע כי יעמיד סיוע משפטי מטעמו לכלל חבריו, לרבות גננות, מורי יסודי וחטיבות ביניים. הארגון הבהיר כי יספק ייצוג משפטי לכל מורה ששכרו יקוזז בתקופת היעדרות על רקע מחלה. צעד זה נתפס כהבעת עמדה בתוך מערכת היחסים המורכבת בין ארגוני המורים השונים.
מסרים ממטה המאבק ודרישות מפורטות
במסרים המופצים על ידי מטה המאבק הודגש כי המאבק נמצא בשלב קריטי. המטה טוען כי משרד החינוך משתמש ב”איומים, שימועים והפחדות”, וכי הסתדרות המורים מסרבת בתוקף לקיים עמו דיאלוג. במסרים נטען כי ארגון עובדים שאינו מגן על חבריו אינו ראוי להנהיגם, ונקראו המורים “להחזיר לעצמם את הכוח”. דרישותיהם המפורטות של המורים המוחים כוללות ביטול מוחלט של כל הגזירות, כולל החזר רטרואקטיבי של שכר שקוזז, שיפור מהותי בתנאי שכרם, קבלת מלוא ההטבות כעובדי מדינה, וכן דרישה לשקיפות מלאה מצד הארגונים שאמורים לייצג אותם.
תגובה חריפה מצד משרדי הממשלה
משרדי הממשלה הרלוונטיים, משרד החינוך ומשרד האוצר, הגיבו בחריפות לגל ההיעדרויות ולהתפתחות האירועים. משרד החינוך הנחה את מנהלי המחוזות לזמן באופן מיידי לשימוע מורים המזוהים כ”מארגני” המחאה ו”מדרבנים” מורים אחרים לפעול בניגוד להוראות. במשרד הבהירו כי מדיניותם היא שלא יהיו פשרות בעניין וכי שכרם של מורים שייעדרו יקוזז. כמו כן, במשרד טוענים כי גורמים פוליטיים שאינם נמנים על סגל ההוראה מצטרפים למחאה ומעודדים אותה תוך הבטחות שווא על יכולתם להשפיע על ההסכם החתום ועל הגנה משפטית שתינתן למורים באמצעות אישורי מחלה.
במקביל, במשרד האוצר הודיעו כי “הסרת הכפפות” בעיצומים נגד המורים. גורם בכיר באוצר מסר כי מורים שלא התייצבו לעבודה והשתמשו בימי מחלה יידרשו להיבדק על ידי רופא תעסוקתי ויעמדו בפני הליכים משמעתיים שעשויים להוביל לפיטורים. לדבריו, תהליך זה החל כבר היום. הגורם הדגיש את חומרת המצב וטען כי על האוצר ללכת “עד הסוף” בנושא זה, כדי למנוע השפעה רוחבית על הסכמי שכר אחרים במשק. הוא ציין כי התהליך המשפטי מגובה על ידי כלל הגורמים המשפטיים הרלוונטיים בממשלה. ההיעדרויות המוניות היום השפיעו על עשרות יישובים ברחבי המרכז, ובהם אור יהודה, אלפי מנשה, אריאל, בית דגן, גבעתיים, דרום השרון, הוד השרון, רמת השרון, כפר סבא, מודיעין, נס ציונה, נתניה, עמק חפר, פרדסיה, קריית אונו, ראש העין, ראשון לציון, רחובות, שהם, תל אביב והרצליה. בנוסף נרשמו שיבושים קשים בחריש וחדרה, וכן בכמה בתי ספר בקריות, באר שבע וקריית גת.
לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv
Subscribe to get the latest posts sent to your email.