תואר דוקטור של כבוד לעינב צנגאוקר מעורר סערה: איריס חיים מותחת ביקורת חריפה

איריס חיים

אוניברסיטת תל אביב הודיעה על הענקת תואר דוקטור של כבוד לעינב צנגאוקר, ממובילות מאבק השבת החטופים. הבחירה המכובדת גררה תגובה נוקבת מצד איריס חיים, אמו של יותם חיים זכרו לברכה, אשר טענה כי ההחלטה מעניקה כבוד להתנהלות מעוררת מחלוקת.


ההוקרה האקדמית למאבק הציבורי

אוניברסיטת תל אביב עדכנה כי החליטה להעניק תואר דוקטור של כבוד לעינב צנגאוקר, אמו של מתן צנגאוקר ששב לאחרונה מהשבי ברצועת עזה. ההחלטה התקבלה כהערכה לפועלה הנחוש של צנגאוקר, שהייתה מן הדמויות המרכזיות בהובלת התנועה החברתית לשחרור החטופים מאז אירועי שמחת תורה. במוסד האקדמי הסבירו כי צנגאוקר מייצגת בעיני רבים סמלים של אחדות, קדושת החיים, סולידריות חברתית ומסירות הורית. יתרה מזאת, הוסבר כי הבחירה בצנגאוקר מבטאת את הכמיהה הלאומית להחזרת חללי צה”ל שנותרו בשבי, ובכללם הדר גולדין זכרו לברכה, שבנו של פרופסור בסגל האוניברסיטה. מדובר בהכרה במאבק ארוך וחסר פשרות שנועד להשיב את כלל האזרחים והחיילים החיים והחללים הביתה.

עינב צינגאוקר
עינב צינגאוקר

איריס חיים: הבחירה במילים וערך הכבוד האמיתי

במקביל להודעת האוניברסיטה, פרסמה איריס חיים, אמו של יותם חיים זכרו לברכה – שנחטף על ידי חמאס ונהרג בשוגג מירי כוחות צה”ל לאחר שהצליח להימלט משוביו – פוסט חריף ברשתות החברתיות. חיים, אשר הפכה בעל כורחה לדמות ציבורית מוערכת, שיתפה את הקהל כי בחודשים שחלפו מאז מות בנה, היא קיבלה אותות הוקרה ממוסדות אקדמיים שונים, ביניהם האקדמית חמדת והאקדמית שלם. היא הדגישה כי הפרס המשמעותי ביותר מבחינתה הוא ההערכה שהיא מקבלת מן הציבור הרחב על הבחירה שלה בשיח מחזק, אופטימי ותומך, ועל הנאמנות לערכי המולדת והאחדות גם מול אסון נורא.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by איריס חיים (@iris_haim1)

 

תהייה על שיקול הדעת והערכים המיוצגים

איריס חיים עברה בפוסט שלה לביקורת ישירה על ההחלטה להעניק את התואר לעינב צנגאוקר. היא הביעה תהייה על המסר שמועבר לציבור ולתלמידי המוסד האקדמי, כאשר הכבוד ניתן להתנהלות שכללה לטענתה “צרחות” ו”ניבולי פה”, וכן מסרים שהופנו נגד ראש הממשלה. חיים מתחה ביקורת על תופעה רחבה יותר, לפיה תארים מטעם מוסדות או גופים זמניים אינם משקפים בהכרח את המציאות או כבוד אמיתי. היא טענה כי הכבוד העצמי של חלק ממובילי המאבק נפגע, וכי הדבר נעשה על חשבונן של משפחות שאיבדו את יקיריהן ולא בחרו להיות בקדמת הבמה הציבורית.

היא הוסיפה כי מוסד המעניק תואר לאדם שתומך בדיבור פוגעני, בהסטת תשומת הלב מהאויב הממשי שהוא חמאס, ובזלזול לכאורה בחללי צה”ל ובמשפחות הלוחמים, צריך לבחון מחדש את הערכים עליהם הוא מבקש להצביע. את דבריה חתמה האם בקריאה לשמירה על כבוד ועל אמת אישית שלא מוכתבת על ידי גורמים חיצוניים או פוליטיים. הביקורת מעלה שאלות מהותיות לגבי ההתנהלות הציבורית של אישים במאבק, ובאיזה אופן ראוי להוקיר ולהעניק הכרה על מנהיגות ציבורית בזמן משבר.


חדשות תל אביב מכבדת את זכויות היוצרים ועושה את כל המאמצים לאיתור בעלי הזכויות של היצירות הכלולות בכל הכתבות שלנו ברשת. במידה ומצאתם יצירה שאת/ה בעלי הזכויות עליה ואתם מעוניינים להוריד אותה מהכתבה או להוסיף לה קרדיט, אנא פנו אלינו למייל: tellavivnews@gmail.com

כתיבת תגובה

חדשות