עדכון אחרון ב – שבת, 19 אפריל 2025, 12:01 על ידי חדשות תל אביב
צוות חוקרים פורץ דרך מאוניברסיטת תל אביב רשם הישג משמעותי במאבק העולמי במחלת הסרטן. במחקר חדשני שפורסם באחד מכתבי העת המדעיים המובילים בעולם, חשפו המדענים מנגנון מרכזי שבו משתמשים גידולים סרטניים על מנת לחמוק מתגובת מערכת החיסון, ומצאו דרך להפוך את התהליך. תגלית זו פותחת פתח אפשרי לפיתוח טיפולים חדשים ויעילים יותר עבור חולי סרטן שגידוליהם עמידים בפני טיפולים אימונותרפיים קיימים.
פריצת דרך מדעית משמעותית במאבק נגד גידולים עמידים
המאבק בסרטן נמצא בחזית המחקר הרפואי בעולם, ובשנים האחרונות זכתה האימונותרפיה להצלחה רבה כשיטת טיפול חדשנית המנצלת את כוחה של מערכת החיסון של הגוף כדי לתקוף תאים סרטניים. אולם, חלק משמעותי מהגידולים הסרטניים מפתחים עמידות בפני טיפולים אימונותרפיים, וממשיכים להתפתח למרות הטיפול. התגלית החדשה של מדעני אוניברסיטת תל אביב מתייחסת בדיוק לאתגר הזה, ומציעה פתרון פוטנציאלי להתגבר על עמידות זו.
צוות חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מאחורי התגלית המרעישה
את המחקר פורץ הדרך הוביל צוות חוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. בראש הצוות עמדו פרופסור כרמית לוי ופרופסור ירון כרמי, חוקרים מובילים בתחומם, יחד עם הדוקטורנט אבישי מליה. שיתוף הפעולה בין החוקרים, המגיעים מתחומי מחקר שונים, איפשר ראייה רחבה וגישה רב-תחומית לפתרון הבעיה המורכבת של עמידות גידולים לאימונותרפיה.
גישה מחקרית ייחודית: למידה מדיכוי חיסוני הנגרם מקרינת UV
פרופסור כרמית לוי, שמעבדתה מתמחה בחקר סרטן העור ובהשפעות קרינת השמש (קרינה אולטרה סגולה – UV) על מערכת החיסון של העור, הסבירה את הגישה המחקרית הבלתי שגרתית שהובילה לתגלית. לדבריה, בעוד שחוקרי סרטן רבים מתמקדים ישירות בחקר הגידול הסרטני ובדרכים שבהן הוא מצליח לחמוק ממערכת החיסון, צוותה החליט ללכת בדרך עקיפה. "החלטנו ללמוד כיצד חשיפה לקרינת UV מדכאת את המערכת החיסונית של העור", הסבירה פרופסור לוי, "וליישם את הידע הזה בהקשר של הסרטן. גישה זו איפשרה לנו לגלות מנגנון שגם גידולים סרטניים משתמשים בו כדי לחסום את התגובה החיסונית נגדם". גישה מחקרית יצירתית זו, המשלבת ידע מתחומי מחקר שונים, התגלתה כיעילה ביותר.
מנגנון חדש נחשף: הבנת דרכי ההתחמקות של הגידול ממערכת החיסון
החוקרים גילו מנגנון ספציפי שבו משתמשים גידולים עמידים כדי "לשתק" את התגובה החיסונית המכוונת נגדם. מנגנון זה פועל כמעין "בלם" המונע מתאי מערכת החיסון לזהות ולהשמיד את התאים הסרטניים. הבנה מעמיקה של האופן שבו פועל מנגנון ההתחמקות הזה היא צעד קריטי בפיתוח דרכים להתגבר עליו.
הפיכת המנגנון: הפעלת מערכת החיסון מחדש לתקיפת תאי הסרטן
על בסיס הבנת המנגנון, הצליחו החוקרים במעבדה לפתח שיטה להפוך את פעולתו. על ידי "הסרת הבלם" שמפעיל הגידול, הם איפשרו למערכת החיסון לחזור לפעילות תקינה ולהכיר מחדש את התאים הסרטניים כאיום שיש לחסלו. החוקרים הראו במחקר כי היפוך המנגנון הוביל להפעלה מחודשת של תאי מערכת החיסון ולאפשר להם לתקוף ביעילות תאי גידול שהיו קודם לכן עמידים.
פורסם בכתב עת יוקרתי: הכרה בינלאומית בחשיבות המחקר
חשיבותה הרבה של התגלית והפוטנציאל הטמון בה זכו להכרה בינלאומית, והמחקר פורסם בכתב העת היוקרתי Nature Communications. זהו אחד מכתבי העת המדעיים המובילים והמשפיעים בעולם, ופרסום בו מעיד על איכותו וחשיבותו של המחקר ועל תרומתו המשמעותית לידע המדעי הקיים. פרסום זה מביא כבוד רב לאוניברסיטת תל אביב ולקהילת המחקר בישראל.
משמעויות קליניות ותקווה לעתיד: צעד קדימה לטיפולים יעילים יותר
לתוצאות המחקר החדש יש משמעויות קליניות מרחיקות לכת ועשויות להוות מקור תקווה עבור חולי סרטן רבים. הבנה וניצול של המנגנון שהתגלה יכולים להוביל לפיתוח טיפולים חדשים או לשילובים חדשניים של טיפולים קיימים, שיאפשרו להתגבר על עמידות גידולים לאימונותרפיה ולהפוך טיפול זה ליעיל יותר עבור מגוון רחב יותר של חולים. זהו צעד חשוב ומשמעותי בדרך למציאת פתרונות טובים יותר למחלת הסרטן.
המחקר של צוות אוניברסיטת תל אביב ממחיש את החשיבות העצומה של מחקר בסיסי ופורץ דרך, שיכול להוביל לתגליות בלתי צפויות עם פוטנציאל רפואי עצום. תגלית זו מהווה בשורה חשובה במאבק המתמשך נגד מחלת הסרטן ומעוררת תקווה לעתיד טוב יותר עבור חולים רבים.
לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv
Subscribe to get the latest posts sent to your email.