עדכון אחרון ב – יום שני, 23 ספטמבר 2024, 14:26 על ידי חדשות תל אביב
בית משפט השלום בתל אביב גזר היום (רביעי) 45 ימי מאסר בפועל על שפי פז, פעילת השכונות המוכרת מדרום תל אביב, בגין שורת עבירות שביצעה כחלק ממאבקה ארוך השנים נגד המסתננים לאזור. פז הורשעה בשישה סעיפי אישום, לאחר שכתב האישום המקורי כלל 14 סעיפים שצומצמו במהלך המשפט. במקביל, דורון אברהמי, שותפה למאבק, נידון לעונש של מאסר על תנאי.
פז ואברהמי, שמובילים את המאבק כנגד המסתננים בדרום תל אביב, הפכו בשנים האחרונות לדמויות בולטות במאבק הציבורי באזור. השניים ידועים בפעולותיהם הציבוריות המתמשכות ובמחאות שקיימו, לעיתים תוך כדי ביצוע עבירות שהובילו להרשעתם. במהלך הדיון בבית המשפט, השניים לא הביעו חרטה על מעשיהם, ואף הדגישו כי הם מצטערים על כך שלא עשו יותר במסגרת המאבק.
המחאה בדרום תל אביב: מאבק עיקש ובלתי מתפשר
המחאה כנגד המסתננים בדרום תל אביב התחילה בראשית העשור הקודם, כשמספר גדול של מסתננים ממדינות אפריקה, ובייחוד מאריתריאה וסודאן, החלו להגיע לישראל, רבים מהם התמקמו בשכונות דרום תל אביב. במהלך השנים, המתח בין התושבים המקומיים למסתננים גבר, כאשר תושבים רבים טענו כי המסתננים יוצרים בעיות ביטחוניות, פוגעים באיכות החיים ומעמיסים על התשתיות המקומיות. פז הייתה אחת המובילות של המאבק הפומבי בתושבים הלא חוקיים, והפכה את המאבק לחלק מרכזי בפעילותה החברתית והפוליטית.
מאבקה של פז כלל פעולות מחאה רבות, הפגנות, ופעולות שטח שונות, חלקן הסתיימו בפעולות בלתי חוקיות, שהובילו להרשעתה הנוכחית. בין העבירות בהן הורשעה: השחתת מקרקעין, תיעוד מסיגי גבול, והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור.
תגובתה של שפי פז: "פשע בפני עצמו"
פז, בת 72, לא נרתעה מגזר הדין והגיבה בחריפות. "בדרך לבית המשפט שאלתי את עצמי האם אחרי שסימנו אותנו כאויבי הציבור, בזמן שברחובות משתוללת מחאה חסרת מעצורים בחסות היועמ״שית ובשכונות הדרום מתחולל מרחץ דמים בקרב האריתראים, השופטת תתעשת ותרד מהסולם או שמא תבחר לנהוג בנקמנות ולהבהיר מה קורה למי שמעז להחציף פנים," אמרה פז לאחר מתן גזר הדין.
לדבריה, היא רואה בהחלטת בית המשפט לשלוח אותה למאסר כפעולה נקמנית ובלתי מוצדקת. "היא בחרה בנקמנות. היא בחרה לשלוח אישה בת 72 למאסר על עבירות שמבוצעות יום יום בידי אנשים 'אחרים'", הדגישה. פז מתארת את ההחלטה לשלוח אותה למאסר כ"מבזה", במיוחד בהתחשב בכך שהיא רואה את מעשיה כחלק ממאבק חברתי וצודק.
עוד הוסיפה פז, "כך או כך, לשלול את חירותי בגלל 'עבריינות אידאולוגית' (שמתמצה על פי כתב האישום בהשחתת פני מקרקעין, תיעוד מסיגי גבול והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור), כאשר בפועל מדובר במאבק לא אלים ומאופק מאוד נגד השתלטות הרסנית, עוינת ועבריינית של גנבי גבול על שכונות דרום תל אביב, זה פשע בפני עצמו."
דורון אברהמי: "הוצאה מפרופורציה"
דורון אברהמי, שותפה למאבק של פז, התייחס אף הוא לגזר הדין, וטען כי בית המשפט הוציא את הדברים מפרופורציה. "גזרו עלינו עונשים חמורים. השאלה הכי פשוטה שלי הייתה לגבי השופטת – האם לאור העבירות שעברתי, עבירות שעלולות להפר את שלום הציבור, אני יכול ללכת להפגין מחר או מחרתיים עם החברים שלי בקפלן? לא קיבלתי תשובה על זה."
אברהמי, שנידון למאסר על תנאי, הדגיש את תחושת חוסר ההוגנות שהוא חווה במהלך המשפט, והביע ספקות לגבי מידת ההגינות של מערכת המשפט.
עו"ד איתמר ברקאי: "יום עצוב לדמוקרטיה"
עורך הדין המייצג את פז ואברהמי, איתמר ברקאי, התבטא אף הוא בחריפות כלפי מערכת המשפט בעקבות גזר הדין. לדבריו, מדובר ביום עצוב לדמוקרטיה הישראלית, כשאכיפה בררנית הופכת לשיטה. "אכיפה בררנית על סטרואידים", כך תיאר ברקאי את מה שהוא רואה כהתנהלות בלתי הוגנת של המערכת המשפטית כלפי פז ואברהמי. הוא טען כי בעוד מחאות רבות אחרות מקבלות גיבוי מהיועצת המשפטית לממשלה, פעולתם של פז ואברהמי נחשבת לעבירה חמורה.
ברקאי הדגיש כי השניים יערערו על גזר הדין, והוסיף כי "מה שמותר ל'אליטה', שבמשך שנתיים צובעת/מרססת בספריי מקרקעין, שורפת כבישים, חוסמת את המדינה, מפרה את הסדר הציבורי ופוגעת בציבור הרחב תוך שזוכה להגנת היועמ"שית, אסור למי שאינו בצד 'הנכון' פוליטית, גם אם הוא מוחה על עוולותיה של המערכת כלפיו במשך כשני עשורים!"
אכיפה בררנית?
ביקורת נרחבת נשמעת בשנים האחרונות כלפי מערכת המשפט, המואשמת באכיפה בררנית שמפלה בין קבוצות שונות באוכלוסייה. הטענה המרכזית, בה נתלים תומכיה של פז, היא כי מערכת המשפט נוטה להקל עם קבוצות מסוימות, בעוד שהיא נוקטת קו נוקשה יותר כלפי קבוצות אחרות, במיוחד כאלה המביעות התנגדות למדיניות ההגירה הישראלית.
עם גזר הדין של פז ואברהמי, הדיון בנושא האכיפה הבררנית צובר תאוצה, במיוחד בקרב חוגים פוליטיים המביעים חשש מפני השפעות הפרוגרסיביות על מערכת המשפט.
גזר הדין שניתן היום לשפי פז ודורון אברהמי מציב את המאבק החברתי כנגד המסתננים בדרום תל אביב במרכז השיח הציבורי והמשפטי. פז ואברהמי הביעו חרטה על כך שלא עשו יותר למען מאבקם, ומסתמן כי הם מתכוונים לערער על גזר הדין, מתוך אמונה שהצדק עמם.