עדכון אחרון ב – שבת, 2 ספטמבר 2023, 15:03 על ידי
מהומות מבקשי המקלט מאריתריאה, שהחלו ברחוב יד חרוצים בתל אביב, הובילו לפציעתם של 11 בני אדם מירי משטרתי, כפי שתיארו עדי ראייה. אחרי תמונות הכאוס מאזור ההפגנה בבוקר, חודשו המהומות בשכונות דרום העיר. מבקשי מקלט תועדו מסתובבים עם מקלות בידיהם, בזמן ששוטרים הסתובבו עם נשקים שלופים ברחובות. לצד זאת, תועדו גם השלכות אבנים מצד המתפרעים ורימוני הלם שהושלכו בין הבתים בשכונות.
מוקד ההפגנות אמור היה להיות פסטיבל שתכננה שגרירות אריתריאה לקיים באולם ברחוב יד חרוצים. האולם נפרץ על ידי המפגינים, שזרעו בו הרס רב ואף הציתו בו אש. הרקע להפגנה הוא התנגדותם של המפגינים – מתנגדי משטר – לקיום הפסטיבל של השגרירות הרשמית המייצגת את ארץ מוצאם. הפגנות דומות נערכו בחודש שעבר ברחבי העולם – וגם שם נרשמו עימותים קשים ופצועים רבים.
בשבוע האחרון השיח ברשתות החברתיות נגד הפסטיבל שמקיימת השגרירות האריתראית הלך והסלים, ובעקבות זאת המשטרה תגברה את האבטחה • הקטטות ההמוניות הן למעשה חלק ממאבק ארוך בין רוב האריתראים בארץ שמתנגדים למשטר בארצם, לבין מיעוט של תומכים • קטטות דומות התרחשו גם בעבר, אך בהיקפים מצומצמים יותר
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לפני זמן קצר (שבת) למחאת מבקשי המקלט שמתקיימת בשעה זו בדרום תל אביב, ובה מתקיימים עימותים קשים בין המוחים לכוחות הביטחון, והנחה "לפעול להשבת הסדר הציבורי".
הקטטות ההמוניות שפרצו הבוקר (שבת) בתל אביב הן למעשה חלק ממאבק ארוך וקשה בתוך הקהילה האריתראית בישראל, סביב הפוליטיקה הפנים-אריתראית. ברקע הדברים, פסטיבל של שגרירות אריתראה בישראל שתוכנן להתקיים היום באולם ברח' יד חרוצים שבדרום תל אביב. מי שאמור להשתתף באירוע הם אריתראים שתומכים במשטרו של הדיקטטור אסיאס אפוורקי , מה שמסעיר את רוב הקהילה המתנגדת למשטרו.
בשבוע האחרון השיח ברשתות החברתיות נגד הפסטיבל הלך והסלים, ובעקבות זאת המשטרה הודיעה שתתגבר את אבטחת האירוע. למעשה, ההפגנות המוקדמות הבוקר הן נגד קיום הפסטיבל מתוך דרישה לבטל אותו. באופן כללי, מהומות ומאבקים בין תומכי למתנגדי משטר זה לא דבר נדיר. ב-2013 דיווחנו על קטטת ענק בכנרת כאשר השגריר הגיע לנאום באירוע. זה נפוץ גם במהלך ימי העצמאות של המדינה המזרח-אפריקנית.
קשה לדעת מה האחוז של תומכי המשטר בקרב הקהילה האריתראית בישראל, בין היתר משום שהמדינה לא בודקת את בקשות המקלט שלהם כראוי. אם היו בודקים, לא היתה אמורה להיות בעיה לגרש את מי שתומך במשטר בחזרה לאריתראה, אבל כאמור – הסטטוס האמיתי של מבקשי המקלט מעולם לא נבדק.
לפי ההערכות, יש היום בישראל כ-25 אלף אזרחים אריתראים. רובם הגדול ברח מהמשטר במדינה – שחייב את הגברים בשירות צבאי שיכול להימשך עשרות שנים. עם זאת, בישראל יש גם מיעוט של אזרחים אריתראים שתומך במשטר במדינה. העימותים הבוקר עם השוטרים, פרצו שעות בודדות לפני האירוע של השגרירות.