עדכון אחרון ב – יום שלישי, 6 מאי 2025, 11:04 על ידי חדשות תל אביב
למרות שבע שנים של פעילות קורקינטים שיתופיים בתל אביב והתרחבות השימוש, אכיפה אלקטרונית טרם החלה.
שבע שנים לאחר כניסתם הסוערת לחיי העיר, הקורקינטים החשמליים השיתופיים, שהיו אמורים להיות פתרון תחבורה מבטיח, מתמודדים עם אתגרים משמעותיים בתל אביב. למרות הביקוש הגובר, מספר הכלים השיתופיים צומצם, ובעירייה מתכננים להשקיע יותר באופניים. חברות הקורקינטים חוששות מפני השפעת האכיפה האלקטרונית המתקרבת על רווחיותן. במקביל, עומסי התנועה בעיר נמשכים, והיעילות של אגרות גודש עומדת בסימן שאלה.
ניסיונות עבר כושלים בתחבורה שיתופית
תל אביב, מטרופולין הסובל ממערכת תחבורה ציבורית לא מספקת, הייתה אמורה להיות קרקע פורייה לצמיחת תחבורה שיתופית. עם זאת, מיזמים קודמים כמו “תל-אופן” במתכונתו הישנה ומיזם הנסיעות השיתופיות המסובסד “באבל” לא עמדו בציפיות וסיימו את דרכם. כיום, שני פתרונות עיקריים שרדו: כלי רכב שיתופיים וקורקינטים שיתופיים. פרויקט “אוטוטל” אמנם הראה צמיחה, אך מספר המנויים והמשתמשים הקבועים בו עדיין נמוך משמעותית ביחס לכמות העובדים הנכנסים לעיר מדי יום ולמספר התושבים היוצאים ממנה. ההערכה היא שכלי הרכב הדו-גלגליים השיתופיים מבצעים כ-30-35 אלף נסיעות ביום, נתון שלא השתנה משמעותית בשנתיים האחרונות.
צמצום מספר הקורקינטים והימור מחודש על האופניים
למרות התחזיות האופטימיות בעבר, עיריית תל אביב החליטה לצמצם את מספר הקורקינטים בעיר בשנתיים האחרונות. מחמש חברות שהפעילו כ-1,800 כלים כל אחת בתחילת 2023, נותרו כיום שלוש חברות עם כ-5,400 כלים בלבד, לאחר שחברות Tier ו-Wind הפסיקו את פעילותן והמכסות שלהן לא חולקו מחדש. סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק התחבורה, מיטל להבי, הביעה את אמונתה בקידום הרכיבה בעיר ורואה בתל אביב עיר אופניים. בהתאם לכך, העירייה מרחיבה את תשתיות הרכיבה וסללה 53 ק”מ של שבילי אופניים מאז 2020, והגיעה להיקף כולל של 185 ק”מ. התכנון הוא להוסיף כ-20 ק”מ נוספים מדי שנה. במקביל, העירייה בוחנת מחדש את נושא האופניים החשמליים השיתופיים ומתכננת לקדם מהלך זה, תוך בחינת היבטים משפטיים ואפשרות למכרז או הוספת תנאים לקול קורא.
עיכוב באכיפה אלקטרונית מעורר חששות
למרות אישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפני כחצי שנה לאפשר לפקחים עירוניים לאכוף עבירות תנועה באמצעות מצלמות אלקטרוניות, האכיפה בפועל טרם החלה בתל אביב וברשויות מקומיות נוספות. בתחילה דובר על תקלות טכניות, אך כעת נראה כי קיימת היסוס מצד הרשויות בנוגע ליישום האכיפה. בעירייה מסבירים כי בשלב זה האכיפה מתמקדת בעבירה של היעדר לוחית רישוי, וניתנו כבר כ-1,200 קנסות בגין כך. האכיפה האלקטרונית המלאה תחל רק כאשר רוב משמעותי של הכלים הפרטיים (כ-90%) יהיו מצוידים בלוחיות רישוי תקינות. חברות הקורקינטים השיתופיות, כמו Bird, מביעות חשש מהתחלת האכיפה האלקטרונית, במיוחד לאור העובדה שהקנסות המוטלים עליהן גבוהים משמעותית מאלה המוטלים על רוכבים פרטיים. בשל שולי הרווח הנמוכים בענף, חברות אלה חוששות מקריסה כלכלית עם תחילת האכיפה.
סימנים מעודדים בצד הביקוש וההתפתחות העסקית
למרות האתגרים, נרשמים גם נתונים חיוביים. חברת Bird מדווחת על גידול שנתי של כ-20% בכמות הנסיעות הבין-עירוניות בקורקינטים שיתופיים ועל התרחבות טווח הגילאים של המשתמשים. החברה מתכננת פיילוט בהרצליה עם מקומות חניה ייעודיים ומצויה בשיחות עם ערים נוספות בשרון ובשפלה. לאחר פשיטת הרגל של Bird העולמית בשנת 2023, החברה עברה תהליך הבראה והציגה רווח תפעולי תזרימי חיובי בשנת 2024, וגם פעילותה בישראל רווחית כיום.
הצעת חוק חדשה נגד עברייני תנועה צעירים
במקביל, אושרה בוועדת הכלכלה של הכנסת הצעת חוק חדשה שמטרתה להילחם בעלייה בתאונות של משתמשי אופניים חשמליים וקורקינטים חשמליים, במיוחד בקרב בני נוער. על פי ההצעה, בני נוער שיבצעו עבירות תנועה בכלי רכב אלה יספגו עיכוב של שנה בהוצאת רישיון נהיגה. הענישה תכלול רכיבה מתחת לגיל המותר, רכיבה על כלים לא תקינים או ללא הכשרה, רכיבה נגד תקנות התעבורה, רכיבה ללא רישיון או תיאוריה, רכיבה ללא קסדה, הרכבת אדם אחר, שינוי מאפייני הכלי ואי ציות לרמזור אדום. ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים (רלב”ד) מציינים כי חלה עלייה משמעותית במספר הנפגעים בתאונות כלי רכב חשמליים מאז 2016, וקוראים להגברת ההסברה בקרב בני הנוער בנושא בטיחות בדרכים.
לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv
Subscribe to get the latest posts sent to your email.