עדכון אחרון ב – יום רביעי, 15 נובמבר 2023, 10:13 על ידי
חברת "יובלים סיטי בוי" העמידה שני בניינים חדשים בתל אביב לרשות מפוני הקיבוץ והציעה, ביחד עם משקיעים נוספים, לא לגבות שכר דירה לשלושה חודשים עד להסדרת התשלומים מול מינהלת תקומה.
חברי קיבוץ רעים ניצולי הטבח ב־7 באוקטובר ששוהים כיום במלון באילת יעברו בדצמבר למגורים זמניים בדרום תל אביב. חברת "יובלים סיטי בוי" העמידה עבורם שני בניינים בפרויקט חדש שלה להשכרה המכונה תיאודור ברחוב הרצל 136. כמו כן, החברה מאפשרת למפונים אחרים להתגורר זמנית בפרויקטים למכירה בצור יצחק ובהוד השרון המונים יחד 78 דירות.
בסך הכל בפרויקט בתל אביב 160 דירות, כ־140 מהן יוקצו לחברי הקיבוץ. 105 דירות שייכות לחברה וכ־35 למשקיעים. יובלים וכן המשקיעים הציעו לוותר על דמי שכירות למשך שלושה חודשים עד להסדרת התשלומים מול מינהלת תקומה עד שזו תקבל את התקציב הנדרש מהמדינה, תקציב שבניגוד להבטחות התעכב. בימים האחרונים החלה מינהלת תקומה בפעולות לצורך הסדרת התשלומים. כגיבוי למקרה שהכסף לא יגיע מהמדינה נאספו כספי תרומות מחברות עסקיות שהתאגדו לצורך העניין.
הכסף הזה משמש גם לריהוט הדירות וגם לצרכים אחרים שלהם תזדקק הקהילה עד שיקומה. ההסדר עם החברה המשכירה הוא ל־12 חודשים, אך החוזה גמיש ואפשר להאריך אותו על פי הצרכים של חברי הקיבוץ. שכר דירה באזור זה הוא כ־8,000 שקל לחודש כך שעלות השכירות לשנה היא כ־13 מיליון שקל.
ההחלטה של הקהילה לעבור לתל אביב היא משום שזה אחד הפרויקטים היחידים שהצליחו לאתר שיש בו מספיק דירות לכל הקהילה והוא זמין מיידית. משיקולים דומים מסתמן כי חברי ניר עוז יעברו זמנית לדירות בפרויקט חדש של חברת דונה בכרמי גת בצפון קריית גת. ונראה כי גם חברת אשטרום תעמיד לצורך דומה פרויקט שלה בירושלים.
היוזמה למעבר של רעים לפרויקט בתל אביב נולדה בעזרת קבוצת חברות פרטיות שהתגייסה לסיוע ביום ראשון לאחר השבת הארורה. "ההתארגנות התחילה לפני שקמה מינהלת תקומה שאמורה לטפל בשיקום יישובי עוטף עזה", אומר מקורב לנושא. "לא היה ברור מי יממן את זה. עד עכשיו המדינה לא נמצאת בכלל באירוע. הגענו לאילת שבוע אחרי השבעה באוקטובר, אף אחד מהמדינה לא פגש אותם. היחיד שפגש אותם הוא ניצב בדימוס אלון אסור מהקבוצה של האלוף במיל' נועם תיבון שמלווה את המפונים. מלבדם אף גורם לא פגש אותם".
הסיוע הוא בתרומות, אך גם בייעוץ, ליווי ואיתור פתרונות לצרכים שונים. למעשה החברות ממלאות את הוואקום שנוצר מהיעדרם של משרדי הממשלה. למשל, החברות פעלו מול עיריית תל אביב כדי שתוציא אישור אכלוס (טופס 4) לבניין בבהילות, דיברו עם חברות שמבטחות את הרכבים של חברי הקיבוץ, יזמו פעילויות פנאי והסחה כגון קורסי צלילה ופעילויות ספורטיביות.
תורמים בולטים הם קרן ויולה, מור בית השקעות, סיסקו, one טכנולוגיות, ICL (לשעבר כימיקלים לישראל), ירון גזית בעל חברת גלוברנדס, ועד עובדי דיסקונט ואחרים. בעקבות סיוען לקיבוץ רעים נוצר קשר בין החברות המסייעות גם לאנשי קיבוץ כיסופים ואחר כך נולדה התובנה כי עזרתן נחוצה עבור כל התושבים המפונים. בהמשך גויסו כ־150 חברות למאמץ, הן חולקו לכמה קבוצות כשכל אחת מסייעת לקהילה אחרת.
מקורב נוסף לנושא מספר ל"כלכליסט" על ההחלטה של קהילה רעים לעבור יחד לתל אביב. "הם הבינו שהשהות במלון באילת לא טובה עבורם. משפחה של ארבע או חמש נפשות נמצאת בחדר מלון למשך כמה שבועות, אחרי כל הטראומה וכשהם רגילים למרחבים של קיבוץ". לדבריו, העזרה של החברות העסקיות נחוצה משום ש"המדינה בכלל לא שם. אני פוגש רק ארגונים אזרחיים וחברות עסקיות. אין בכלל הממשלה. זה ואקום. היא מתערבת בדברים מסוימים. הרבה פעמים היא רק עושה נזק. המשרדים היחידים שמתפקדים הם משרדי הביטחון, הבריאות והפנים. אני לא רואה משרדים אחרים, לא מרגיש אותם. המועצות האזוריות מנסות אך הן כורעות תחת העומס.
"כל הארגונים האלה מבינים את צו השעה ומתייחסים לזה כסוג של שירות מילואים. אלה חברות חזקות והן מסוגלות לתת למספר עובדים מהארגון להתעסק בזה כמה שעות ביום. אני לא חושב שאפשר לצפות ממשהו מהמדינה. אם עד עכשיו כלום לא השתנה בתפיסה, אני כבר לא מצפה לשום דבר, רק מצפה שלקחים יופקו, כי נדרש שידוד מערכות נרחב".
מהחברות המלוות את הקיבוץ נמסר: "כמו רבים מאזרחי ישראל, גם אנו נרתמנו לסייע ליישובי העוטף, וזאת עוד טרם הקמת מנהלת תקומה.מיד עם מינויו של משה אדרי והקמת מנהלת תקומה, המנהלת עומדת לצד המפונים, רתומה ומטפלת בדברים ביעילות ובמהירות ובכלל זה מממנת את צרכיהם השונים, לרבות מגורים. החברות העיסקיות מסייעות לקהילות אך אינן מחליפות את מאמצי המינהלת עימה הן עובדות בתאום מלא".