עדכון אחרון ב – יום שישי, 5 יולי 2024, 19:17 על ידי חדשות תל אביב
העירייה מתכננת להתקין מצלמות אכיפה, בנתיב התחבורה הציבורית, בדיזנגוף ולאורך בן יהודה. חוששים לפגיעה בפרטיותכם? ניתן למלא טופס התנגדות.
עיריית ת"א יפו מתכננת להתקין מצלמות אכיפה, בנתיב התחבורה הציבורית, לאורכו של רחוב בן יהודה וכן מצלמה בפינת בן יהודה ורחוב דיזנגוף. מדובר בכמה וכמה מצלמות נייחות, שישמשו לאכיפת שימוש שלא כדין בנתיב התחבורה הציבורית, ברחוב בן יהודה בצפון הישן.
חוק הגנת הפרטיות, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ופסיקת בתי המשפט, מעניקים לציבור זכות להגיש התנגדות להצבת מצלמות במרחב הציבורי, מחמת פגיעה בפרטיות. בהתאם, פרסמה העירייה הודעה, על פיה "הציבור רשאי להעביר הערותיו, ככל שסבור שהצילום במקום עשוי להעיד באופן ממשי על מצבו הרפואי של אדם, או (להפר את) צנעת אישותו".
עיריות רבות ברחבי הארץ מתקינות מצלמות אבטחה במרחבים הציבוריים, לצורך אבטחה, חיזוק תחושת הביטחון, יצירת הרתעה, מניעת עבירות וגילוין, אכיפת חוקי תנועה, שמירה על הסדר הציבורי ועוד. לצד אותן תכליות ראויות, קיים החשש כי הדבר יהווה פגיעה בזכות לפרטיות, המוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו ובחוק הגנת הפרטיות. חלק ניכר מהפעילויות הנתפסות בעדשות המצלמות הן פעילויות יומיומיות תמימות, של אזרחים ואזרחיות, שלא רוצים להיות מתועדים.
סעיף 7א לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, קובע, כי "כול אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חייו". סעיף 1 לחוק הגנת הפרטיות, קובע, כי "לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו". לגבי רשויות המדינה, נקבע בבג"ץ 8070/98 האגודה לזכויות האזרח נגד משרד הפנים, כי פגיעה בפרטיות מותרת רק "בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש, או לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו". באפריל 2012, פרסמה הרשות להגנת הפרטיות את הנחית רשם מאגרי מידע מספר 4/2014, בנושא "שימוש במצלמות אבטחה ומעקב ובמאגרי התמונות הנקלטות בהן".
על פי ההנחיה, עצם הידיעה על הימצאותו של אדם במקום נתון ובזמן נתון או עצם חזותו, עשויות לכלול נתונים על דמותו ופרטיו האישיים (כגון עם מי הוא נמצא ובאילו נסיבות), על מצבו הבריאותי (הימצאותו במרפאה), על אמונתו הדתית (הימצאותו בבית תפילה) וכדומה – הינם נתונים העלולים לפגוע בפרטיות. לפיכך, נקבע בהנחיה, כי שימוש במצלמות מעקב במרחב הציבורי צריך להתקבל באופן מושכל ומודע, לאחר בחינת הצרכים אל מול החלופות הקיימות לכך.
ההנחיה קובעת, כי העירייה חייבת להגדיר תכלית ספציפית, מפורשת וראויה להצבת המצלמות. מעת שהוגדרה התכלית, לא ניתן יהיה לסטות ממנה ולהשתמש במצלמות למטרה אחרת. כמו כן, העירייה חייבת לוודא, שהצבת המצלמות הינה האמצעי המידתי בנסיבות העניין ושפגיעתו היא הפחותה ביותר. עוד נקבע, כי ההחלטה על התקנת מצלמות מעקב במרחב הציבורי, מצדיקה קיום שימוע ציבורי פומבי, באופן שיאפשר לציבור המושפע מהניטור להביע עמדתו.
מי שמתנגד, או מתנגדת, להצבת מצלמות – בין אם התנגדות גורפת להצבתן ברחוב בן יהודה, ובין אם מדובר בהתנגדות נקודתית ומצומצמת יותר, להצבת מצלמות במקטע מסוים של רחוב בן יהודה – יכול להגיש את התנגדותו המנומקת באופן מקוון בלינק הבא:
https://www5.tel-aviv.gov.il/TlvForms/tlvPublicPetition/Default.aspx?st=20
בדיעבד, אם וכאשר יותקנו מצלמות לאורך רחוב בן יהודה, חוק הגנת הפרטיות מטיל חובה על העירייה ליידע את הציבור אודות התקנת מצלמות המעקב. שמירת הצילומים שאינם נחוצים, מהווה פגיעה בזכות לפרטיות, ולמצולמים יש זכות עיון בצילומים בהם הם מופיעים.