עדכון אחרון ב – יום שני, 18 מרץ 2024, 14:03 על ידי חדשות תל אביב
העירייה מחייבת את בעלי הדירות שעברו את ההתחדשות לשלם היטל השבחה, אלא שבית המשפט קבע כי כפי שקיים פטור מהמס בתוכנית תמ"א 38 – הוא יחול גם על פרויקט ההתחדשות, התוצאה נזק של מיליארדים לקופת עירית תל אביב.
בית משפט לעניינים מינהליים קבע כי העירייה אינה רשאית לגבות היטל השבחה על הוצאת היתרי בנייה למיזמי תמ"א 38. מדובר בהחלטה תקדימית בעלת השלכות רחבות, שכן היטלי השבחה מהווים מקור הכנסה משמעותי עבור עיריית תל אביב וערים רבות אחרות ברחבי הארץ. דיווח על כך התפרסם אתמול ב"דה מרקר".
ההחלטה ניתנה בעקבות ערעור שהגישו בעלי דירה בתל אביב כנגד דרישת העירייה לתשלום היטל השבחה בגין הוצאת היתר בנייה לביצוע תמ"א 2/38 (הריסה ובנייה מחדש) של בניין בן שלוש קומות עם 10 דירות בצפון הישן של תל אביב. לטענת העירייה, ההשבחה הסתכמה ב-6.15 מיליון שקלים, ולכן נדרש היטל בסך 1.88 מיליון שקלים. אלא שבית המשפט קבע כי זכויות תמ"א 38 גוברות על חוק היטל השבחה, ולכן עיריית תל אביב אינה רשאית לגבות היטל השבחה בגין הוצאת היתר בנייה. "פסק הדין אמנם מתייחס למימוש במכר", כתב השמאי המכריע, "אך יש ליישם את עקרונותיו הלכה למעשה גם במימוש בהיתר בנייה".
בעקבות ההחלטה, צפויה עיריית תל אביב להגיש ערר. "מדובר בפגיעה שעלולה להיות אנושה בקופה הציבורית ומקור מימון קריטי לפיתוח צורכי הציבור", כתבה העירייה בבקשת הערעור. "זו תוצאה המסכלת את תכלית היטל ההשבחה ותכלית התמ"א".
ההחלטה צפויה להוביל להפסד משמעותי של הכנסות עבור עיריית תל אביב. לפי הערכות, היטלי השבחה מהווים כ-10% מהכנסות העירייה. כתוצאה מכך, העירייה תיאלץ למצוא מקורות הכנסה חלופיים על מנת לממן את פעילותה. ייתכן שהעירייה תיאלץ להעלות מיסים אחרים או לקצץ בשירותים ציבוריים.
הפסיקה המדוברת עשויה להוות תקדים גם עבור ערים נוספות שהתכוונו לגבות את היטלי ההשבחה. גבעתיים, לדוגמה, חייבה לאחרונה את בעלי הדירה שמכרו את דירתם לשלם מס השבחה מקסימלי כחלק מתוכנית התחדשות עירונית שאושרה בעיר, ללא הזכות שמעניקה תמ"א 38 לפטור ממס זה.