עדכון אחרון ב – יום חמישי, 21 נובמבר 2024, 10:57 על ידי חדשות תל אביב
בישיבת מועצת עיריית תל אביב, שהתקיימה ב-18 בנובמבר 2024, נשא חבר מועצה ממפלגת "יש עתיד", תא"ל במילואים רועי אלקבץ, דברים שעסקו במעורבות הנוער התל אביבי בשירות משמעותי בצה"ל ובמכינות קדם צבאיות. אלקבץ, ששימש בתפקידים בכירים בצה"ל, טען כי יש מעט מדי ילדים מתל אביב בשירות משמעותי ובמכינות קדם צבאיות. הוא הביע חשש מהשתייכות מועטה של צעירי העיר ליחידות קרביות ולתפקידי לחימה, במיוחד לאור הנתונים שהצביעו על כך שתל אביב לא נכללה ברשימות הערים עם שיעור גיוס גבוה לחיילים קרביים.
לדבריו של אלקבץ, קיימת תחושת ניתוק בין תושבי תל אביב לבין התפקידים הקרביים בצה"ל, והוא טען כי יש להפעיל יותר מאמצים כדי לשפר את המצב. "יש מעט מדי ילדי תל אביב במכינות קדם צבאיות", אמר, "יש מעט מדי ילדי תל אביב בשירות משמעותי בצה"ל. לא 8200 ולא דובר צה"ל ולא כאלה". הוא הוסיף כי יש צורך במעורבות רבה יותר של מינהל החינוך העירוני במטרה להגדיל את שיעור המתגייסים לצה"ל משורות העיר.
התנגדות לדבריו של אלקבץ לא איחרה להגיע. חברת מועצת העיר ציפי ברנד, שהתפרצה לדבריו במהלך הישיבה, הביעה התנגדות נחרצת לגישתו. היא טענה כי האמירה של אלקבץ פוגעת בציבור התל אביבי, וכי היא מבוססת על כללי הכללה שגויים. ברנד האשימה את אלקבץ בכך שהוא מנסה להציג את הציבור התל אביבי כאילו הוא לא נושא בנטל, תוך שהיא מדגישה כי תושבי העיר תורמים במידה רבה למאמץ הלאומי, במיוחד במלחמה האחרונה, מלחמת "חרבות ברזל". לדבריה, תל אביב נושאת בנטל באופן כללי, ויש לקחת בחשבון את השתתפותה הרבה של העיר במאמץ המילחמתי.
לאחר הדברים של ברנד, אלקבץ לא חיכה לתגובה נוספת וענה בכעס: "ציפי, אני לא רואה אותך ממטר, את לא מבינה בזה כלום". הוא המשיך להדגיש את חשיבות השינוי במערכת החינוך העירונית ודרש להפעיל תוכניות שמקדמות את הנוער התל אביבי לכיוון שירות צבאי משמעותי יותר, תוך שהוא מקשר את הנושא למלחמה המתרקמת באזור.
האירוע צבר תאוצה כאשר אלקבץ, בשעה שדיבר בצורה נחרצת על מה שהוא ראה כבעיה חמורה, לא היסס להביע את אכזבתו מכך שראש העיר רון חולדאי לא נשאר באולם לשמוע את דבריו. כאשר חולדאי יצא מהאולם, אלקבץ לא ייחס לכך חשיבות רבה ובלית ברירה הטיח את המיקרופון בשולחן, תוך שהוא מציין כי לא מובן לו מדוע חברי המועצה לא מגלים אכפתיות לנושא כה חשוב. לאחר מכן הוא נשא את הדברים הבאים: "תקשיבו, אנחנו במלחמה, כמו שאמר ראש העיר. אני ספרתי – אורנה ברביבאי, ועוד ארבעה חברי מועצה, היו במילואים חודשים ארוכים מאוד". אלקבץ אף ציין כי הוא עצמו, יחד עם בני משפחתו, היו מעורבים במלחמה ויש להם תפקידים פעילים בשדה הקרב. הוא הסביר כי על פי תפיסתו, מדובר בנושאים שבהם העיר תל אביב חייבת לעשות יותר.
באופן כללי, אלקבץ ביקש להוביל שינוי בתפיסת השירות הצבאי בתל אביב ולהגביר את המודעות לחשיבות השירות המשמעותי. הוא שיבח את העירייה על כך שתמכה במאמצים המילחמתיים, אך הדגיש כי יש מקום להיערך בצורה טובה יותר לגיוס צעירים לשירות צבאי קרבי.
הדברים שנאמרו בישיבה, במיוחד הטענות של אלקבץ על כך שתל אביב לא נושאת בנטל במידה מספקת, גרמו למתחים נוספים במועצת העיר. בחלק מהמגיבים טענו כי אמירות כאלה לא מתאימות לדיון ציבורי, כי הן מבוססות על תחושות ולא על נתונים מדויקים. גם ברנד, כאמור, גינתה את ההתייחסות הכללית של אלקבץ לציבור התל אביבי, ודרשה למחוק את הדברים מהפרוטוקול, כיוון שלדבריה מדובר בכינוי גנאי לא הוגן.
העימות בישיבה הפך לנושא שיחה מרכזי בעיר, במיוחד לאור העובדה כי תל אביב ספגה את מספר החללים הגבוה ביותר במלחמת "חרבות ברזל" אחרי ירושלים, עם 28 נופלים. הנתונים הללו רק הוסיפו לדיאלוג הציבורי בנוגע למעמדה של העיר בתרומתה למאמץ הלאומי בשדה הקרב.
הויכוח במועצת העיר תל אביב מייצג סוגיה רחבה יותר הנוגעת לשוויון בנטל, והאם עיר כמו תל אביב, שלדבריהם רבים מהתושביה לא ששים לשרת במערכים הקרביים, צריכה לשנות את מדיניות החינוך שלה על מנת להוביל את הדור הצעיר למקום שבו הוא יכול לתרום בצורה משמעותית יותר למדינה.