עדכון אחרון ב – יום חמישי, 21 נובמבר 2024, 11:05 על ידי חדשות תל אביב
במרכז סערה שנוצרה בדרום תל אביב, התברר כי משרד להגנת הסביבה בחר להפסיק את מדידת ריכוזי החומר המזהם בנזן בבית ספר יסודי שנמצא סמוך לתחנה המרכזית בתל אביב. ההורים לתלמידים בבתי הספר בשכונת שפירא שצמודים לתחנה המרכזית, הגיבו בזעזוע והביעו חשש עמוק ממדידה לא מספקת של מזהמים במוסדות החינוך הקרובים. הורי התלמידים טוענים כי המשרד להגנ״ס החליט להפסיק את הניטור של חומר מסרטן מבלי שהוצגו נתונים ברורים שיעידו על כך שאין סכנה בריאותית לילדיהם.
לפני כשנה, בעקבות חשיפת תחקיר של "שקוף" ולחץ מצד ההורים, המשרד להגנת הסביבה החל לבצע ניטור של מזהמים במתחם בתי הספר בשכונת שפירא שכולל את בתי הספר "שורשים" ו"שפירא", שנמצאים במרחק קצר מהתחנה המרכזית. הניטור מצא ריכוזים גבוהים של מזהמים שונים, כולל בנזן, חומר מסרטן שנפלט ממנועים דיזל, וכך גם מהתחבורה הציבורית בסביבה. כתוצאה מהממצאים, המשרד המליץ כי עיריית תל אביב תבצע ניטור לאורך זמן על מנת לבדוק אם יש חריגה בריכוזים.
בעקבות ההמלצות, עיריית תל אביב החלה במדידות נוספות של מזהמים באזור. עם זאת, במשרד להגנת הסביבה החליטו כי יש להפסיק את מדידות הבנזן בבית הספר, על אף שהריכוזים שנמדדו היו גבוהים מהערכים השנתיים המומלצים. לדברי המשרד, מטרת תחנות הניטור בסביבה היא בעיקר למדוד פליטות מתחבורה, בעיקר פליטות מחלקיקים ותחמוצות חנקן שנפלטות ממנועי דיזל, ולא את הבנזן שנפלט מהשריפה. המשרד אף טוען כי מדידות הבנזן נערכות ממיקום אחר, במרחק מהמבנים, על גג תחנת ניטור נוספת ברחוב צמח דוד, וממנה ניתן לפקח על הזיהום הנפלט גם מנתיבי איילון ומהתחנה המרכזית.
ההורים, שהיו מודאגים כבר בשלב הראשון מהמצב, לא הסכימו להשלים עם ההחלטה. "בהתחלה אמרו לנו שאין זיהום ולא צריך ניטור. עכשיו, כשהוכח שיש זיהום, הם החליטו להפסיק לבדוק את כל המזהמים. אני לא מבין איך הם יכולים לסכן את הילדים שלנו", אמר אחד ההורים בזעם. הוא הוסיף כי לאור המצב הוא מרגיש שמשרד ההגנה על הסביבה בעצם מונע מהם מידע חיוני שיכול לשפר את המצב הבריאותי של ילדיהם.
בנזן, כפי שציינו במשרד להגנת הסביבה, הוא אחד המזהמים הנפלטים בתהליך שריפת דלקים, וחשיפה לו, גם ברמות נמוכות יחסית, מגבירה את הסיכון למחלות קשות, במיוחד לוקמיה. המכון הלאומי לבריאות בארה"ב קבע כי חשיפה לבנזן היא גורם משמעותי לסיכון להימצאות מחלות דם, והסיכון עולה עם זמן החשיפה. לדעת המומחים, יש לנטר את רמות הבנזן בצורה רציפה ולקבוע אם ישנם סיכונים בריאותיים, גם אם לא מדובר על חריגה מהמותר החוקי.
העירייה, בתגובה לשאלות שנשאלו, הבהירה כי היא פועלת בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה. לטענת העירייה, נתוני הבנזן שנמדדו בעבר עמדו בתקן החוקי, ולכן אין צורך להמשיך את הניטור. המשרד להגנת הסביבה חזר על עמדתו כי המדידות נערכות אך ורק עבור מזהמים הקשורים לפליטת תחבורה, כפי שהוגדר מראש. לדברי המשרד, "תחנות ניטור אחרות מנטרות את בנזן במקומות אחרים בתל אביב".
ההורים, שממשיכים לחשוש מהסכנות הבריאותיות, שואלים מדוע לא מקיימים את הניטור באופן רציף ומדוד את כל המזהמים, כדי להבטיח את בריאות ילדיהם, במיוחד כשמדובר בחומר מסרטן כמו בנזן. "האם לא כדאי לוודא שהילדים שלנו ייחשפו למינימום האפשרי של חומר מסוכן?" שואלים ההורים בתסכול.
סערה זו מעלה את השאלה האם הניהול של הסיכון הבריאותי מטעמה של המדינה נעשה מתוך מחשבה על טובת הציבור או מתוך שיקולים אחרים.