"תוך שעות בתל אביב?": האם האיום הטורקי רציני או ספין תקשורתי?

החרמון הסורי צילום דובר צהל

עדכון אחרון ב – יום חמישי, 10 אפריל 2025, 12:28 על ידי חדשות תל אביב

מדוע דווקא עכשיו עולה לאוויר אמירה טורקית בוטה כל כך על יכולת צבאית להגיע לתל אביב במהירות? האם היחסים המתוחים בין ישראל לטורקיה הגיעו לנקודת רתיחה חדשה בעקבות המצב בסוריה? ומה עומד מאחורי ההתבטאויות המפתיעות של נשיא ארצות הברית טראמפ כלפי ארדואן? על רקע המתיחות הגוברת בגבול הצפון וההתפתחויות הגיאו-פוליטיות במזרח התיכון, דבריו של ראש מכון טורקי עוררו סערה. האם יש לקחת אותם ברצינות או שמדובר בהצהרה פרובוקטיבית בלבד?

"ליצן תקשורתי": חוקר ישראלי מבטל את האיום הטורקי המיידי

בימים האחרונים, כותרות רבות עסקו בדבריו של האקאן בייראקצ'י, ראש מכון טורקי, שטען כי "תוך 72 שעות הצבא הטורקי יכול להיכנס לתל אביב". ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר בכיר במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, מציע פרשנות מרגיעה יותר. לדבריו, בייראקצ'י הוא דמות מוכרת בתקשורת הטורקית כמי שאוהב "הצהרות שערורייתיות" כדי לזכות בתשומת לב. ד"ר כהן ינרוג'ק אף מציין כי המכון בראשו עומד בייראקצ'י הוא "מכון לעריכת סקרים" ולא מכון מחקר רציני, ותוהה על הרמה של כלי התקשורת הטורקיים שמעלים לשידור אנשים מסוג זה.

גבול משותף חדש: סוריה כמקור למתיחות בין ישראל לטורקיה

למרות ההפחתה בחשיבות דבריו של אותו ראש מכון סקרים, ד"ר כהן ינרוג'ק מודה כי היחסים בין ישראל לטורקיה אכן נמצאים בשפל חסר תקדים. אחד הגורמים המרכזיים לכך הוא השינוי הגיאו-פוליטי בסוריה. לראשונה, ישראל וטורקיה הפכו למעשה לשכנות דרך הגבול הסורי. החוקר מסביר כי גבול משותף עלול להוביל לחיכוכים שונים – ביבשה, בים ואפילו באוויר. המתיחות מועצמת גם בשל הביקורת התדירה מצד ממשלת ארדואן כלפי מדיניות ישראל.

קריאה לאיפוק ישראלי: לא לצרף את טורקיה לרשימת האויבים

למרות המצב המתוח, ד"ר כהן ינרוג'ק סבור כי ישראל צריכה לנקוט משנה זהירות ולהפגין איפוק. לדבריו, "כמדינה אחראית אנחנו חייבים להגדיל ראש" ולהתמקד במטרה העליונה – לא לצרף את טורקיה לרשימת האויבים הפעילים של ישראל. הוא מודע למורכבות המצב, אך טוען כי האינטרס הישראלי כרגע מכתיב הימנעות מעימות ישיר עם טורקיה, במיוחד לנוכח האויבים הרבים האחרים בזירה המזרח תיכונית.

טראמפ והפאזל הטורקי: בין סנקציות לחיבה לארדואן

התבטאויותיו האחרונות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהביע אהדה כלפי נשיא טורקיה ארדואן ואף הציע לתווך בין ישראל לטורקיה, מעלות סימני שאלה לגבי כוונותיו. ד"ר כהן ינרוג'ק מזכיר כי טראמפ היה הנשיא האמריקני הראשון שהטיל סנקציות על טורקיה. עם זאת, הנסיבות השתנו, וארדואן הפך לשחקן מפתח בסוריה, מה שעשוי להעניק לו יתרונות במערכת היחסים עם טראמפ, במיוחד בהיבטים כלכליים. החוקר צופה כי האמריקאים "ישחקו גם עם ישראל וגם עם טורקיה" וכי טראמפ לא יוכל לרצות את שני הצדדים בו זמנית, מה שעלול להוביל לחיכוכים נוספים בעתיד.

אזרבייג'ן כגורם מרגיע: שאיפה לחיזוק היחסים בין ישראל לטורקיה

שחקנית חשובה נוספת במשוואה היא אזרבייג'ן, המקיימת יחסים טובים הן עם ישראל והן עם טורקיה. ד"ר כהן ינרוג'ק מתאר את אזרבייג'ן כמדינה יציבה ופרגמטית, הפועלת על בסיס ריאל פוליטי ושמה את האינטרסים שלה מעל שיקולים דתיים או רגשיים. המתיחות בין ישראל לטורקיה אינה משרתת את האינטרסים של אזרבייג'ן, ולכן היא פועלת בניסיון להנמיך את הלהבות ולתווך בין הצדדים. החוקר מדגיש כי ישראל "ברי מזל" שיש לה ידידה כמו אזרבייג'ן, מדינה שיעית ומוסלמית שלמרות זאת עומדת לצד ישראל ומחזקת את היחסים עימה.

האם האיום הטורקי ממשי או הצהרה ריקה מתוכן?

נראה כי האמירה הבוטה של ראש המכון הטורקי היא יותר ספין תקשורתי שמטרתו לייצר כותרות ולשקף כוח, מאשר איום ממשי על יכולת צבאית מיידית. עם זאת, אין להתעלם מהמתיחות הגוברת ביחסים בין ישראל לטורקיה, הנובעת בעיקר מהמצב בסוריה והאינטרסים המנוגדים של שתי המדינות באזור. בעוד שישראל מעדיפה להימנע מעימות ישיר עם טורקיה, ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות והתבטאויות של גורמים שונים עלולות להוביל להסלמה בלתי צפויה. לכן, על ישראל להמשיך ולנקוט במדיניות זהירה ומחושבת, תוך ניסיון לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים עם טורקיה ולפעול להרגעת המתיחות.

עדכון – גורם ישראלי מאשר את המגעים וקיום השיחות בין ישראל לטורקיה על המתיחות: "ייבנה מנגון כפי שנבנה בין ישראל לרוסיה בזמן שישבה בסוריה"


לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

חדשות

לגלות עוד מהאתר תל אביב - חדשות - Tel Aviv

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא