המזרח התיכון ניצב בפני סוף שבוע מתוח במיוחד: צבא ארצות הברית תקף באיראן זה הלילה ה-13 ברציפות, בעוד טהרן דחתה הצעה של הנשיא דונלד טראמפ להפסקת אש שהועברה דרך ראש ממשלת עיראק. גורמים איראניים מאיימים בתגובה אזורית קשה, כולל תקיפת טילים ישירה על תל אביב וחסימת נתיבי שיט בינלאומיים. בישראל נרשמת דריכות שיא, וראש הממשלה נתניהו צפוי לכנס את הקבינט המצומצם.
הלילה ה-13: ארה”ב כותשת מפקדות ואתרי כטב”מים באיראן
העימות הצבאי הישיר בין וושינגטון לטהרן עלה הלילה (בין חמישי לשישי) שלב נוסף. פיקוד המרכז של צבא ארצות הברית (CENTCOM) הודיע על השלמתו של גל תקיפות נרחב ומסיבי נגד מטרות צבאיות בשטח איראן – זה הלילה ה-13 ברציפות. הדיווחים מאיראן הצביעו על שורה של פיצוצים עזים שנשמעו בערים רבות בדרום ובדרום-מערב המדינה, לצד הפעלה רחבה של מערכות ההגנה האווירית בבירה טהרן.
לפי הודעת צבא ארה”ב, גל התקיפות הנוכחי כוון במטרה לצמצם את האיום הלאומי והבינלאומי הנשקף מצד משמרות המהפכה על כלי שיט אזרחיים ומסחריים. בין היעדים שהושמדו:
-
מפקדות צבאיות איראניות ואתרי מעקב חופי.
-
מתקני אחסון מתקדמים לכלי טיס בלתי מאוישים (כטב”מים).
-
רשתות תקשורת צבאיות ויכולות ימיות מבצעיות במרחב המפרץ.
למרות ניסיונות השיבוש הבלתי פוסקים מצד משמרות המהפכה, ב-CENTCOM הבהירו כי נתיב המים הבינלאומי במצר הורמוז נותר פתוח לחלוטין לתנועה, וכלי שיט מסחריים ממשיכים לעבור בו בחופשיות תחת ליווי ותמיכה מבצעית של הצבא האמריקני.
ציר התיווך העיראקי כשל: טהרן סירבה להצעה האמריקנית
במקביל ללחימה בשטח, ערוצי הדיפלומטיה החשאית נחשפו הבוקר. עיתון ה”ניו יורק טיימס” דיווח מפי גורמים רשמיים באיראן ובעיראק כי טהרן דחתה על הסף הצעה רשמית להפסקת אש שהועברה מטעם נשיא ארה”ב דונלד טראמפ. מי שתיווך באופן אישי בין המדינות הוא ראש ממשלת עיראק, עלי א-זיידי, שהגיע לאיראן יחד עם משלחת בכירים ישירות מביקורו בוושינגטון.
א-זיידי נועד בטהרן עם צמרת ההנהגה האיראנית, בהם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, יו”ר הפרלמנט וראש צוות המשא ומתן מוחמד באקר קאליבאף ושר החוץ עבאס עראקצ’י. לפי הדיווח, אף שמדובר בהצעה היחידה שהונחה על השולחן, המשטר האיראני דחה אותה מכיוון שאינו מעוניין בעסקה זמנית שלא תסדיר באופן קבוע ומלא את סוגיית השליטה האיראנית במצר הורמוז.
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, הגדיר את ביקור המתווך העיראקי כ”משמעותי בהתחשב בנסיבות הנוכחיות”, אך תקף בחריפות את הממשל האמריקני: “הבעיה היא לא העברת מסרים בין הצדדים, הבעיה היא התפיסה של אמריקה, שהיא בלתי הגיונית וחמדנית”.
איומים על תל אביב ודריכות ביטחונית בישראל
הכישלון הדיפלומטי הוביל להחרפה מיידית ברטוריקה האיראנית. שני גורמים רשמיים בטהרן הבהירו כי הכוחות המזוינים של המשטר נערכים באופן מלא להרחבת המלחמה ברמה האזורית אם וושינגטון תממש את איומיה. הגורמים איימו במפורש כי אם ארה”ב תרחיב את תקיפותיה ותפגע בתשתיות חיוניות באיראן – טהרן תגיב בתקיפת טילים ישירה לעבר תל אביב. בנוסף, נשקלת פנייה לחות’ים בתימן במטרה להוביל לסגירה מוחלטת של מצר באב אל-מנדב, המחבר בין מפרץ עדן לים האדום.
בישראל עוקבים בדריכות גבוהה אחר ההתפתחויות. גופי מודיעין מערביים העריכו כי איראן עשויה לנסות לתקוף את ישראל תחילה, בניסיון לגרור אותה לעימות ישיר ולפצל את הקשב האמריקני. על רקע ההיערכות לסוף שבוע מתוח והסלמה אפשרית, ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לכנס היום את הקבינט המצומצם. חבר הכנסת משה סעדה (הליכוד) התייחס למצב ואמר אתמול: “כולם יודעים שאנחנו לקראת מתקפה באיראן, אולי אפילו בסוף השבוע”. מנגד, למרות שכמה ראשי רשויות מקומיות מיהרו להודיע על פתיחת מקלטים ציבוריים באופן עצמאי, בפיקוד העורף הבהירו כי בשלב זה אין שינוי בהנחיות ההתגוננות לציבור.
טראמפ מאיים: “נשקול מתקפה מסיבית מאי פעם; איראן תשלם על הנזקים”
מן העבר השני, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ממשיך להציג קו תקיף ובלתי מתפשר. טראמפ הצהיר אמש כי הוא שוקל להורות על “מתקפה מסיבית וגדולה מאי פעם” נגד איראן, וציין כי הוא “קרוב מאוד לקבלת ההחלטה”. כשנשאל על מעורבות ישראלית אפשרית בלחימה, השיב טראמפ בביטחון: “ישראל תצטרף תוך שתי דקות אם אבקש ממנה, אבל אנחנו לא צריכים אף אחד”.
בפוסט לוחמני שפרסם במהלך הלילה ברשת החברתית שלו Truth Social, שלח טראמפ איום כלכלי ישיר לעבר ההנהגה בטהרן: “מנקודה זו ואילך, כל נזק שייגרם לספינות, למטען, או לכל דבר הקשור לכך כתוצאה מהתקיפות על כלי השיט – ישולם במלואו באמצעות כספים איראניים המוקפאים ונמצאים כיום ברשותה ובשליטתה של ארצות הברית”. טראמפ סיכם ואמר כי למרות שהנזקים הללו עשויים להיות משמעותיים וכבדים מאוד, “זהו הדבר ההוגן והצודק ביותר לעשות”.
חדשות תל אביב מכבדת את זכויות היוצרים ועושה את כל המאמצים לאיתור בעלי הזכויות של היצירות הכלולות בכל הכתבות שלנו ברשת. במידה ומצאתם יצירה שאת/ה בעלי הזכויות עליה ואתם מעוניינים להוריד אותה מהכתבה או להוסיף לה קרדיט, אנא פנו אלינו למייל: tellavivnews@gmail.com.
לגלות עוד מהאתר חדשות תל אביב TEL AVIV - TLV
Subscribe to get the latest posts sent to your email.



