תקיפה באיראן יום שלישי 31/03/2026 – היום ה – 32 – “שאגת הארי” – עדכונים שוטפים

מבצע שאגת הארי יום שלישי היום ה - 32 למבצע

 

מודעות

 

00.08 – דיווח בעיתון לבנוני חושף את התנאי שהציבה טהרן להפסקת התקיפות הישירות נגד ישראל. על פי המקור, איראן העבירה מסר לארצות הברית לפיו היא תהיה מוכנה להתחייב להפסקת אש מול וושינגטון אך ורק אם הלחימה בגזרת לבנון תיפסק במקביל. אם לא תיעצר הלחימה מול חיזבאללה, המשטר מאיים בהמשך השיגורים לישראל.

במסר האיראני הובהר כי במידה והמבצע הצבאי מול חיזבאללה יימשך, המשטר בטהרן אינו מתכוון לנצור את האש ומאיים להמשיך בשיגורי הטילים לעבר שטח ישראל. מדובר בניסיון איראני לקשור בין הזירות ולהפעיל לחץ על הממשל האמריקני להביא לסיום העימות בלבנון כתנאי לרגיעה אזורית רחבה יותר.

00.07 – בעוד שבאיחוד האמירויות מציגים התאוששות מרשימה בענף התעופה, עם חזרה לפעילות של כ-80% בנמלי התעופה וחידוש קווים בינלאומיים, המציאות בישראל נותרת מורכבת ומגבילה. בעוד שבמפרץ נראה כי השגרה חוזרת למסלולה, בישראל חברות התעופה הזרות ממשיכות להאריך את ביטולי הטיסות וההנחיות הביטחוניות רק הולכות ומחמירות.

מודעות

השוני המרכזי טמון באופי האיומים: במדינות המפרץ האיום המרכזי הוא טילים בליסטיים – אתגר משמעותי אך כזה המאפשר ניהול סיכונים מדויק יחסית בזכות מערכות הגנה מתקדמות המסוגלות לחשב מסלולי פגיעה ולבצע יירוטים ממוקדים. לעומת זאת, ישראל מתמודדת עם איום מורכב בהרבה הכולל שימוש בתחמושת מצרר. מדובר בנשק המפזר מספר רב של תתי-חימושים על פני שטח רחב, דבר שיוצר אי-ודאות גדולה לגבי מוקדי הפגיעה ומקשה מאוד על יצירת “סטריליות בטיחותית” סביב מסלולי ההמראה והנחיתה.

אל האתגר הביטחוני מתווסף גם אילוץ תפעולי משמעותי בנמל התעופה בן גוריון: הנוכחות האינטנסיבית של כוחות סיוע, צוותים ומטוסי תדלוק אמריקניים בנמל יוצרת עומס חריג על התשתיות. מצב זה מגביל פיזית את קיבולת השדה ומונע חזרה לפעילות אזרחית מלאה, ללא קשר לרמת הסיכון הביטחוני המשתנה.

00.06 –  לפי דיווח בסוכנות הידיעות “בלומברג”, המסתמך על מקורות אירופיים, איראן מפעילה לחץ כבד על המורדים החות’ים בתימן לחדש את מתקפותיהם נגד נתיבי השיט בים האדום. הגורמים המעורים בפרטים מציינים כי בהנהגת החות’ים בוחנים כעת עליית מדרגה משמעותית בפעילות המבצעית, זאת בהמשך לשיגורי הטילים שבוצעו לאחרונה לעבר שטחה של ישראל. המהלך האיראני נתפס כניסיון להרחיב את חזיתות העימות ולשבש את סחר החוץ והתעבורה הימית באזור, תוך ניצול היכולות של הארגון התימני לפעול בנקודות אסטרטגיות במרחב הימי.

מודעות
blank

00.05 – בתדרוך שנערך לאחרונה, חשף הסנאטור לינדזי גרהאם פרטים משיחתו עם הנשיא דונלד טראמפ בנוגע לאסטרטגיה המעודכנת מול טהרן. גרהאם הבהיר כי לצד השאיפה להשגת הסדר דיפלומטי ארוך טווח, קיים צורך דחוף ובלתי מתפשר בפעולה צבאית נחרצת באופן מיידי.

לדברי הסנאטור, המבצע הצבאי “זעם אדיר” מתקדם בקצב מהיר מהתחזיות המוקדמות. הוא העריך כי נטרול היכולות והשפעתה של איראן באזור יהווה את המפתח המרכזי לפריצת דרך מדינית חסרת תקדים, שתאפשר את כינונו של הסכם נורמליזציה היסטורי בין ישראל לערב הסעודית.

00.04 – בעוד שהמדדים המרכזיים בוול סטריט נכנסים לטריטוריה של תיקון ומשקיעים רבים נרתעים מהתנודתיות שמעוררת המערכה מול איראן והזינוק במחירי הנפט, המיליארדר ביל אקמן מזהה דווקא כעת הזדמנות דראסטית. בציוץ שהכה גלים ברשת X, טען מנהל קרן הגידור כי חברות איכותיות נסחרות כיום במחירים אטרקטיביים במיוחד, וקרא למשקיעים לנצל את המצב לרכישה.

אקמן הציג עמדה אופטימית חריגה, לפיה המלחמה הנוכחית היא מהחד-צדדיות בהיסטוריה וצפויה להסתיים בתוצאה חיובית עבור ארה”ב והעולם כולו. לגישתו, סיום העימות עשוי להניב “דיבידנד שלום” משמעותי שיזניק את השווקים. בתוך כך, הוא הפציר בציבור להתעלם מהקולות הפסימיים הממלאים את הכותרות ולהתמקד בערך הכלכלי לטווח הארוך של החברות המובילות במשק.

00.02 – הדיון האסטרטגי סביב אפשרות של פגיעה בתעשיית האנרגיה האיראנית, ובפרט השתלטות על מתקני הייצוא הקריטיים באי ח’ארג, מעלה סימני שאלה כבדים בקרב מומחים. למרות הרטוריקה הלוחמנית מצד וושינגטון וירושלים, אנליסטים בתחום האנרגיה מעריכים כי מדובר באיומים שמימושם מוטל בספק רב בשל ההשלכות הגלובליות והלוגיסטיות. המכשול הראשון טמון במורכבות המבצעית: השתלטות אפקטיבית על אי ח’ארג והחזקתו לאורך זמן יחייבו, להערכת מומחים, פלישה קרקעית משלימה גם לשטח היבשתי של איראן. מהלך כזה לא רק ינפח את עלויות הלחימה לממדי עתק, אלא גם עלול לזעזע את השווקים ולהזניק את מחיר חבית נפט מעבר לרף ה-150 דולר. אולם האיום הממשי, כך מזהירים, טמון ביכולת התגובה של טהרן. הערכות גורסות כי איראן אינה חייבת להשתמש בחימוש מתוחכם ויקר כדי להסב נזק כבד; היא מסוגלת להשתמש באמצעים זולים ופשוטים יחסית כדי לשתק את מתקני הנפט של ערב הסעודית. פגיעה כזו בשכנתה תגבה מחיר כלכלי ואסטרטגי כואב מהעולם כולו.

00.01 – גורם ביטחוני בכיר חשף היום כי התוכנית המבצעית המקורית של ישראל כללה פעולה צבאית עצמאית נגד איראן, שיועדה להתבצע במהלך החודשים מאי ויוני השנה. על פי הדיווח, המבצע גובש כיזמה ישראלית בלעדית (“כחול לבן”), אולם לוחות הזמנים והאסטרטגיה השתנו בעקבות הצהרתו הדרמטית של נשיא ארה”ב, דונלד טראמפ. הנשיא האמריקני הודיע כי בכוונתו לנקוט בצעדים תקיפים נגד המשטר בטהרן, זאת כתגובה למעשי הדיכוי האלימים שמפעיל השלטון האיראני נגד אזרחי המדינה. הצהרה זו הובילה לבחינה מחודשת של המתווה המבצעי הישראלי לנוכח המעורבות האמריקנית המסתמנת.

00.00 – ביסמוט הודיע במליאה: נתניהו ואני החלטנו, לבקשת הרמטכ”ל, לקדם מהלך חקיקה כולל של שלושה חוקים: חוק הארכת השירות, חוק הגיוס וחוק המילואים, כחבילת חוקים אחת – לחיזוק מערך כוח האדם של צה”ל.

תקיפה באיראן יום שני 30/03/2026 – היום ה – 31 – “שאגת הארי” – עדכונים שוטפים

כתיבת תגובה

חדשות